Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία



Σικάγο 1η Μαίου 1886: Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν απεργία διεκδικώντας 8ωρη εργασία και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ακολουθούν, στις οποίες συμμετέχουν 400.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ, καταλήγουν μερικές μέρες μετά σε βίαιες συμπλοκές με την αστυνομία όπου σκοτώνονται 6 αστυνομικοί, 4 εργάτες και τραυματίζονται πολλοί άλλοι. Η εξέγερση ολοκληρώνεται με την αποδοχή των αιτημάτων των εργατών θεμελιώνοντας έτσι μια νέα εργασιακή πραγματικότητα.

Σήμερα, πολλά εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες, καταργούνται: το οκτάωρο, η σταθερή εργασία, οι συλλογικές συμβάσεις, οι αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις. Παράλληλα, υπάρχει μια συνεχής επίθεση στους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας που ωθεί στην διάλυση του κοινωνικού κράτους και συμβάλλει εξίσου στην δημιουργία ενός καθεστώτος επισφάλειας, ανεργίας, υποβάθμισης και φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά στη νεολαία, όπου και εφαρμόζονται συνήθως πρώτα τα αντεργατικά μέτρα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Ήδη η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό-ρεκόρ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν πρώτη φορά δουλειά, οι εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας και όσοι εργάζονται με το νέο βασικό μισθό της πείνας και της εξαθλίωσης. Με το σύμφωνο της πρώτης απασχόλησης, ακόμα και εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο απολαμβάνουν μηδαμινά δικαιώματα και το συγκλονιστικό ποσό των 429 ευρώ!

Απέναντι στο μέλλον που μας ετοιμάζουν, στα εκβιαστικά διλήμματα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, στην επιβολή αυτού του εργασιακού μεσαίωνα, εμείς, οι νέοι και οι νέες, οι άνεργοι και όλοι οι εργαζόμενοι που πλήττονται από αυτά τα μέτρα χρειάζεται να υψώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, ισότητα και σταθερή δουλειά για όλους.


Όλοι/ες στην πορεία της Πρωτομαγιάς την Τρίτη στις 10.00 π.μ στην Ομόνοια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: