Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Κείμενο υπογραφών της φεμινιστικής πρωτοβουλίας

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ


Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοφανή βάρβαρη πράξη διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών, κάποιες από τις οποίες εκδίδονται συστηματικά και άλλες περιστασιακά (αρκετές ουσιοεξαρτημένες) με το πρόσχημα της προστασίας των πελατών από τη μετάδοση του ιού HIV/AIDS, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους, τα ονόματά τους, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καταπατώντας έτσι κάθε δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το ιατρικό απόρρητο και όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος για την προστασία των οροθετικών ατόμων.
Συγκεκριμένα, στις 29 Απριλίου η αστυνομία, με εντολή εισαγγελέα, δημοσίευσε τη φωτογραφία και το όνομα μιας 22χρονης Ρωσίδας, η οποία μεταδόθηκε από όλες τις τηλεοράσεις. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι σήμερα δημοσιεύθηκαν και άλλες φωτογραφίες και ονόματα, που έχουν φτάσει στα 29.  Οι περισσότερες από τις γυναίκες είναι Ελληνίδες και αρκετές ουσιοεξαρτημένες. Οι γυναίκες αυτές, συνελήφθησαν και κρατούνται, με την κατηγορία της «σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης» εναντίον των πελατών της πορνείας.
Η πράξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης αντιμεταναστευτικής και ρατσιστικής εκστρατείας που προηγήθηκε των εκλογών, με στόχο να εγκλειστούν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε διάφορα μέρη της χώρας, και με προοπτική την απέλασή τους. Το κομμάτι εκδιδόμενες γυναίκες ήρθε να συμπληρώσει το προηγούμενο, με σκοπό να στοχοποιηθούν οι εκδιδόμενες αλλοδαπές ως «υγειονομικές βόμβες» για τους Έλληνες «οικογενειάρχες», όπως ειπώθηκε επίσημα. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι οι «επιχειρήσεις της αστυνομίας» κατέληξαν στη σύλληψη γυναικών οι περισσότερες από τις οποίες είναι Ελληνίδες, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αντιμεταναστευτική πρόθεση των ελληνικών αρχών και η όλη υπόθεση να καταλήξει σε ένα σύγχρονο «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των γυναικών.
Οι φεμινιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια καταγγέλλουν τους μαστροπούς και τους πελάτες της πορνείας, για την εξώθηση των εκδιδομένων γυναικών (πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε καταναγκαστική πορνεία), σε επαφή χωρίς προφυλακτικό, πράγμα που προσφέρει μεγαλύτερα κέρδη στους μαστροπούς λόγω της αυξημένης τιμής και ικανοποιεί τις παράλογες και επικίνδυνες απαιτήσεις των πελατών. Επίσης έχουν καταγγείλει ότι πολλοί από τους πελάτες είναι ανήλικα αγόρια, τα οποία δεν έχουν καμιά ενημέρωση στα σχολεία τους για τον τρόπο μετάδοσης του ιού HIV/AIDS. Και ενώ είναι οι πελάτες της πορνείας, ενήλικοι και ανήλικοι, αυτοί που απαιτούν την επαφή χωρίς προφυλακτικό, αντίθετα αυτές που διώκονται και φυλακίζονται είναι οι εκδιδόμενες γυναίκες.
Η παραπάνω πολιτική που ακολούθησαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας, όχι μόνο καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκτρέφει κουλτούρα διακρίσεων αλλά είναι και καταστροφική για τη Δημόσια Υγεία καθώς: αφενός μεν στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία αφού η προφύλαξη παύει να είναι ευθύνη του καθενός/μιας και αφετέρου αποθαρρύνει τις ευάλωτες ομάδες από το να ελεγχθούν για τον HIV. Οδηγεί τα μέλη των κοινοτήτων αυτών μακριά από τις υπηρεσίες υγείας, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη συστηματική θεραπεία με απώτερο αποτέλεσμα την περαιτέρω εξάπλωση της HIV λοίμωξης.

Επίσης καταγγέλλουμε ότι τα κονδύλια για προγράμματα πρόληψης του HIV στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2009, τα κονδύλια για τα προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 30%, ενώ τα συνολικά κονδύλια για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009, οπότε άρχισε η επιβολή των βάρβαρων μέτρων λιτότητας.
Ζητούμε την αύξηση των κονδυλίων σε επίπεδο που να παρέχεται πλήρης ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία στην Ελλάδα, για τον γενικό πληθυσμό, που περιλαμβάνει ντόπιους και μετανάστες/μετανάστριες, τόσο για τον ιο HIV/AIDS όσο και για κάθε άλλο νόσημα.
Ζητούμε να δοθούν απαντήσεις για τη διαδικασία άρσης του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων των γυναικών αυτών, σε παραβίαση της Ελληνικής και Ευρωπαικής νομοθεσίας για την προστασία των οροθετικών ατόμων, μόνο με εισαγγελική έντολή και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.
Ζητούμε να παύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κατεξοχήν φορέας πρόληψης και ελέγχου των μεταδιδόμενων νοσημάτων τον όψιμο κατασταλτικό του ρόλο και τη συνέργεια σε αυτή τη διαπόμπευση, καθώς και σε άλλες που επίκεινται στοχοποιώντας και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (τρανς εκδιδόμενες).
Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των γυναικών, την ένταξή τους σε προγράμματα θεραπείας, την αποζημίωσή τους για την μεγάλη ηθική βλάβη που υπέστησαν και την βοήθεια σε όσες χρειάζονται στέγη και την κάλυψη βασικών αναγκών.
Ζητούμε την παρέμβαση διεθνών οργανισμών προς την ελληνική κυβέρνηση, για την άμεση παύση της διαπόμπευσης άλλων γυναικών και την καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς η οποία αντίκειται σε όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει.
Αθήνα, 10-5-2012
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ:
Οι υπογραφές να στέλνονται στο:


Δεν υπάρχουν σχόλια: