Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ:ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

Αγαπητοί φοιτητές και αγαπητοί γονείς,
Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά μας βρίσκει, τόσο το πανεπιστήμιο όσο και την κοινωνία σε δεινή κατάσταση. Είναι σαφές ότι όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, άλλοι ενδέχεται να έχουν ήδη χάσει την δουλειά τους και πολλοί να κινδυνεύουν να τη χάσουν. Και σίγουρα το εισόδημα όλων έχει συρρικνωθεί. Εμείς ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοικαι γονείς συμμεριζόμαστε την αγωνία των γονιών και των νέων για τον μέλλον τους που είναι και το μέλλον του τόπου. Επειδή ζούμε λοιπόν το δυσοίωνο μέλλον της παιδείας και των νέων ανθρώπων και επειδή η παιδεία σήμερα δέχεται ολομέτωπη επίθεση όπως και όλα τα δημόσια αγαθά, θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να την υπερασπισθούμε.
Αποφασίσαμε να σας γράψουμε γιατί ο χώρος μας δέχεται δυσφήμιση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι χώροι, ίσως και ο δικός σας επαγγελματικός χώρος. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στη σημερινή Ελλάδα το γεγονός ότι τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια λειτουργούν ακόμα και σε συνθήκες όχι μόνο υποχρηματοδότησης αλλά και καταλήστευσης των αποθεματικών τους (το Πάντειο έχασε 12 εκατ. Ευρώ με το PSI) οφείλεται στο φιλότιμο και μεράκι των λειτουργών τους.
Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι φέτος θα συρρικνωθεί και άλλο η φοιτητική μέριμνα, δεν θα υπάρχουν δωρεάν συγγράμματα, η βιβλιοθήκη καλείται να μειώσει τον προϋπολογισμό της ακόμα περισσότερο, θα έχουμε προβλήματα να καλύψουμε λειτουργικές δαπάνες όπως η θέρμανση. Οι συνθήκες εργασίας μας και άρα και η μόρφωση των παιδιών σας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε χάσει το 30% των αποδοχών μας που ήταν στάσιμες εδώ και 10 χρόνια. Σε αντίθεση με όσα προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ οι μισθοί μας δεν μας επιτρέπουν πλέον να ζήσουμε αξιοπρεπώς και συχνά πρέπει να χρηματοδοτούμε και την έρευνα μας και την συμμετοχή μας σε συνέδρια. Νέοι συνάδελφοι περιμένουν να διορισθούν για πάνω από δύο χρόνια μετά από προχωρημένες σπουδές και σε προχωρημένη ηλικία και δουλεύουν για μισθό που μόλις αγγίζει τα 1100 Ευρώ. Τα τμήματα συρρικνώνονται καθώς οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να μαραζώνουν γνωστικά αντικείμενα. Ο άλλος πυλώνας του πανεπιστημίου, η έρευνα, δεν χρηματοδοτείται αλλά αφήνεται στο έλεος και τις προτιμήσεις των εταιρικών συμφερόντων. Απαξιώνουν τη δουλειά μας, μας στερούν τα εργαλεία για να την κάνουμε καλά, μας στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση και την ακαδημαϊκή ελευθερία, για να ψάχνουμε άλλους πόρους για να ζήσουμε, να μεταναστεύσουμε μαζί με την νέα γενιά, τα παιδιά σας. Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε και άλλο τη μόρφωση των παιδιών σας, δεν θέλουμε να μας αναγκάσουν να φύγουμε από τον τόπο μας. Θα αγωνισθούμε για να σταθεί όρθιο το πανεπιστήμιο και σας θέλουμε δίπλα μας.
Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για να διατηρηθεί ο δημόσιος και δημοκρατικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου ενάντια σε νόμους (4009/11 και 4076/12) που τον καταλύουν. Θεωρούμε ότι η δωρεάν παιδεία είναι στοιχειώδες δημοκρατικό αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι-ες ανεξαρτήτως καταγωγής και εισοδήματος. Αγωνιζόμαστε για να έχουμε τα εργαλεία της δουλειάς μας και μια αξιοπρεπή διαβίωση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση των σπουδών και της έρευνας, σαν εργαλείο ανάπτυξης της κοινωνίας μας.
Είμαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας που πλήττεται από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων «της κρίσης». Η μόρφωση και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας απέναντι στην αποδιάρθρωση της κοινωνίας. Εξαρτάται από τη στάση και δράση όλων μας να αποτρέψουμε τις κοινωνικά ολέθριες οικονομικές πολιτικές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στην Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα στην ελληνική κοινωνία και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση και δράση όλων μας και από την ικανότητά μας να δείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη.
Επιτροπή Αγώνα Διδασκόντων Παντείου
19/09/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: