Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Αυτοδιαχειζόμενου Κυλικείου Νομικής


Φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής κατέλαβαν το χώρο του κυλικείου της σχολής τους, το οποίο δεν λειτουργούσε και το λειτουργούν πλέον ως αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. 

Η κίνηση της κατάληψης του κυλικείου από φοιτητές της ΝΟΠΕ, με σκοπό την αυτοδιαχείριση απαντά σε ορισμένα στοιχειώδη ζητήματα της κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και της πραγματικότητας στη σχολή μας.
Κατ’ αρχάς, αποτελεί απάντηση στη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση όλων μας. Η κατάργηση επί της ουσίας της δωρεάν μέριμνας συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη διαμόρφωση δυσκολότερων όρων διαβίωσης για κάθε φοιτητή. Η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου έρχεται να απαντήσει σε αυτή την κατάσταση, εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές και παρέχοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές να εργάζονται, αποκομίζοντας συμβολική αποζημίωση για τον κόπο τους.

Δεύτερον, σε συνθήκες που επικρατεί ο ατομισμός, η αυτοδιαχείριση ενός χώρου απ’ τους ίδιους τους φοιτητές μπορεί να πετύχει την  επανακατοχύρωση, εντός των σχολών, του αισθήματος του συλλογικού.

Τρίτον, στοχεύει στη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου εντός της σχολής, ευρύτερου προβληματισμού και εμπέδωσης του ελεύθερου, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημιακού θεσμού.

Τέταρτον, αποτελεί μια έμπρακτη κίνηση υπεράσπισης του ασύλου, όχι ως στείρου χώρου ακαδημαϊκής έκφρασης αλλά ως ζωντανής κοιτίδας κοινωνικών διεργασιών.

Πέμπτον, απαντά στη διαρκή προσπάθεια λειτουργίας όψεων της πανεπιστημιακής ζωής με όρους οικονομίας της αγοράς και κέρδους. Βασίζεται στη διαχρονική προσπάθεια των φοιτητών αλλά και συνολικά της ακαδημαϊκής κοινότητας να διαχειρίζεται το ίδιο το πανεπιστήμιο, τις υποθέσεις του, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του κι όχι την κερδοφορία.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται κι η απόφαση του Φ.Σ. Πολιτικού για διαχείριση του κυλικείου απ’ το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Η κίνηση αυτή, δυστυχώς, απαντήθηκε άμεσα με τη γνωστή αυταρχικότητα που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τα όργανα διοίκησης. Κλήθηκαν οι φοιτητές να εγκαταλείψουν άμεσα τον αναξιοποίητο χώρο του κυλικείου, με πρόσχημα έναν εδώ και μήνες ατελέσφορο, εν εξελίξει, διαγωνισμό ορισμού αναδόχου του κυλικείου της σχολής.

Η στοχοποίηση μάλιστα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου υποβαθμίζει το εγχείρημα ως μειοψηφικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και προσβάλλει τον ανοιχτό και διευρυμένο χαρακτήρα του εγχειρήματος. Δεν δεχόμαστε καμιά στοχοποίηση φοιτητών και φοιτητριών που συμμετέχουν στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης του κυλικείου μας.

Απέναντι σε αυτή την κίνηση όλοι εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Καλούμε άμεσα σε γενικές συνελεύσεις τους φοιτητικούς συλλόγους της ΝΟΠΕ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να περάσει η διαχείριση του κυλικείου στα χέρια των ίδιων των φοιτητών.

Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου ΝΟΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: