Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!


Τριανταεννέα χρόνια πριν, οι φοιτητές με σταθερό σύμμαχο την ελληνική κοινωνία, εξεγείρονται ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, την κατάργηση της ελευθερίας και την σκληρή και αντισυνταγματική περιστολή των δικαιωμάτων τους. Τα αιτήματα της 17ης Νοέμβρη, ημέρας ορόσημο του αντιδικτατορικού και αντιφασιστικού αγώνα,     αναδεικνύονται πιο επίκαιρα από ποτέ. 

Το νέο πακέτο ύψους 13,5 δις. που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά αδιέξοδα, τα περιστατικά λογοκρισίας, η απαγόρευση συναθροίσεων, η ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής, τα βασανιστήρια στην Γ.Α.Δ.Α. ακόμα και τα γεγονότα στο θέατρο Χυτήριο αντικατοπτρίζουν εικόνες του τότε στο σήμερα. Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», που σηματοδότησε την αντίσταση  και τον αγώνα της νεολαίας και  του ελληνικού λαού απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, απαιτώντας ζωή με αξιοπρέπεια, διατηρεί ακόμα και σήμερα την ιδιαίτερη σημασία του.
ΨΩΜΙ: Το αίτημα «ψωμί» προβάλλει τον αγώνα της κοινωνίας να αποτρέψει την κοινωνική ερήμωση, την υποτίμηση της εργασίας και τη φτωχοποίηση του λαού απαιτώντας δουλειά για όλους και ανατροπή της υπάρχουσας οικονομικής πολιτικής. Οι περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς, η συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας και η τρομοκρατία που υποβόσκει στον εργασιακό τομέα μέσω των απολύσεων  εντείνουν την αποσάθρωση των κοινωνικών θεμελίων και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ανάγκη υπεράσπισής τους. Ταυτόχρονα, η ανεργία στους νέους βρίσκεται στο 52%, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, και οι άστεγοι αυξάνονται οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική εξαθλίωση.
ΠΑΙΔΕΙΑ: Δωρεάν, δημόσια και ποιοτική! Μέσα στη νέα ασφυκτική πραγματικότητα που δημιουργείται, η παιδεία παραγκωνίζεται και αποκτά όλο και περισσότερο ταξικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι μοχλός κριτικής σκέψης, δημιουργίας και πνευματικής ολοκλήρωσης . Στο πανεπιστήμιο, βιώνουμε έναν διαρκή πόλεμο ενάντια στο δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του. Ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου φέρνει στο προσκήνιο ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί ως επιχείρηση καθώς  διοικείται με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών μελών- manager,  χωρίς κανένα δικαίωμα συμμετοχής για τους φοιτητές. Η παιδεία παύει να είναι δημόσιο αγαθό, μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για σίτιση και στέγαση μέσα στο νέο πανεπιστήμιο της υποχρηματοδότησης. Στο νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται η εισαγωγή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά ενώ ανοίγει ο δρόμος  για ανάλογη εισαγωγή διδάκτρων και στα προπτυχιακά. Η εικόνα αυτή επεκτείνεται και στα σχολεία, όπου η υποχρηματοδότηση οδηγεί στην ποιοτική υποβάθμιση των μαθημάτων και των λειτουργιών των σχολείων. Εμείς διεκδικούμε μια  παιδεία δωρεάν και δημόσια, προσβάσιμη σε όλους και όλες, που να σπάει τους ταξικούς φραγμούς και να διαμορφώνει ανθρώπους με κριτική σκέψη, πολιτική συνείδηση και ευαισθησίες απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε έντονα την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, μέσα σε ένα πλαίσιο λογοκρισίας, αστυνομικής τρομοκρατίας και όξυνσης της κρατικής καταστολής. Περιστατικά όπως η σύλληψη Βαξεβάνη για τη λίστα Λαγκάρντ, η απαγόρευση συναθροίσεων στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, οι βασανισμοί των 15 αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ, η απομάκρυνση των δημοσιογράφων Αρβανίτη-Κατσίμη από τη δημόσια τηλεόραση για προπαγάνδα αναδεικνύουν ένα καθεστώς αυταρχικό, όπου η κοινωνική ανυπακοή παραγκωνίζεται και αγνοείται. Οι πρακτικές μίσους της Χρυσής Αυγής με τα πογκρόμ κατά των μεταναστών στοχοποιούν τον πιο αδύναμο κρίκο της κοινωνίας και συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, αναδεικνύοντας το συστημικό της ρόλο. Απέναντι στις διαχειριστικές λύσεις που προτείνουν με συμμετοχή τεχνοκρατών και την τρομοκράτηση του λαού εμείς προτάσσουμε τον αγώνα για ελευθερία, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:
Συμμετοχή των φοιτητών στην ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης την Τετάρτη 14 Νοέμβρη.
Συμμετοχή των φοιτητών στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου με κορύφωση την πορεία της 17ης Νοέμβρη.


«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: