Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σε μία περίοδο σκληρής μνημονιακής λιτότητας και καταπάτησης όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζούμε, παράλληλα, μία τεράστια όξυνση της καταστολής απ’ τη μεριά της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Οποιαδήποτε αντίσταση καταστέλλεται, η όποια φωνή διαμαρτυρίας επιχειρείται να φιμωθεί και όποια διαφωνία να καταπνιγεί. Το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο βρίσκονται οι κοινωνικοί χώροι και οι καταλήψεις.

Η κατάληψη της Villa Amalias λειτουργούσε εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και παρείχε πολιτιστικό έργο, δράσεις αλληλεγγύης, αντιφασιστικές δράσεις και άλλα. Στις 20/12 η αστυνομία εκκένωσε το κτήριο εισβάλλοντας και συλλαμβάνοντας όσους/ όσες βρίσκονταν μέσα. Ακολούθησε ανακατάληψη στις 9/1 όπου η αστυνομία εισέβαλλε ξανά συλλαμβάνοντας τόσο όσους/ όσες βρίσκονταν μέσα αλλά και αλληλέγγυους που πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.  Την ίδια ημέρα υπό τις εντολές η Χρυσής Αυγής η οποία δηλώνει πως υπάρχουν άλλες 10 παράνομες καταλήψεις δημοσίων κτηρίων που πρέπει να εκκενωθούν, η αστυνομία εισβάλλει και στην κατάληψη του Σκαραμαγκά και συλλαμβάνει όλους όσους βρίσκονταν μέσα.

Ακόμη ένας χώρος που δέχθηκε επίθεση λίγο μετά τα Χριστούγεννα ήταν η ΑΣΟΕΕ. Η αστυνομία εισέβαλλε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου και έκανε έρευνες μέσα σε στέκια φοιτητικών πολιτικών συλλογικοτήτων παραβιάζοντάς τα, ενώ πήρε τον εξοπλισμό του κινηματικού ραδιοσταθμού 98fm. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά: η ΑΣΟΕΕ έχει δεχτεί ξανά και στο παρελθόν επιθέσεις από την αστυνομία, με ρήψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης μέσα στο προαύλιο της σχολής, συνεχή παρουσία των ΜΑΤ έξω από τη σχολή κλπ.

Η δεξιά κυβέρνηση φαίνεται να γέρνει προς την άκρα δεξιά, αφού οι πρακτικές της θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ αναδεικνύεται πλέον πολύ ξεκάθαρα, πως της Χρυσής Αυγής δεν είναι παρά το μακρύ χέρι του συστήματος με το οποίο βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία ανταλλάζοντας χάρες ο ένας απέναντι στον άλλον. Στην προσπάθεια καταστολής κάθε εστίας αντίστασης δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα φυσικά τα κυρίαρχα ΜΜΕ που ενισχύουν την προσπάθεια του συστήματος παραπλανώντας, εκφοβίζοντας, τρομοκρατώντας.

Η εισβολή στην ΑΣΟΕΕ συνεπάγεται μεταξύ άλλων και καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το άσυλο λειτουργούσε ανέκαθεν ως πυροκροτητής κοινωνικών εξεγέρσεων. Η κατάργησή του από το Νόμο Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου και η επιθέσεις της αστυνομίας σε Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ) δείχνουν πως είναι άλλη μια προσπάθεια φίμωσης καθενός και καθεμιάς που αντιστέκεται.

Χθες το ΑΠΘ, σήμερα η ΑΣΟΕΕ… αύριο;


Αντιστεκόμαστε στις φασίζουσες πρακτικές της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω! Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις. Προστατεύουμε την ελεύθερη έκφραση και κρατάμε ζωντανή κάθε σπίθα αντίστασης και ανυπακοής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: