Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αντί καλωσορίσματος


Όπως κάθε Σεπτέμβρη, έτσι και φέτος, η διαδρομή της ελληνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας φτάνει επιτέλους και για σένα – μετά από πολλά χρόνια σκληρών προσπαθειών, με ατελείωτες ώρες διαβάσματος και αγχωτικές εξετάσεις -στον επόμενο της σταθμό, αυτόν της εισαγωγής στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγχαρητήρια λοιπόν! Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες σου για το μέλλον μπορεί να μην έχουν την ίδια λάμψη που εξέπεμπαν τα φοιτητικά χρόνια παλαιότερα, να προβληματίζεσαι για την προοπτικές που υπάρχουν(;) για τη γενιά μας, να βιάζεσαι να πάρεις το πτυχίο σου.

μια σημείωση. Τις πρώτες ημέρες της φοιτητικής σου ζωής θα σε πλησιάσουν διάφοροι «φιλικοί», μπλε τύποι. Ναι αυτοί της ΔΑΠ. Δε θα σου πούμε τι να κάνεις, αλλά πιστεύουμε πως οι φοιτητές δε χρειάζονται την κηδεμονία κανενός. Σύντομα θα δεις ότι συντηρούν το μεγάλο εκλογικό ποσοστό τους – σίγουρα θα σου είπανε για αυτό- με πελατειακά δίκτυα, σημειώσεις, DVD, προσφέροντας διασκέδαση και παρέα και ζητώντας ως αντάλλαγμα την ψήφο σου, έτσι σαν προσωπική χάρη. Μη τους δώσεις σημασία. Η ευθεία σύνδεση που έχουν με τη Νέα Δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από προφανής: από το όνομα (δαπ-ΝΔφκ) μέχρι το πώς σαμποτάρουν τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου, την αντίδραση τους μετά από αυτό το κείμενο, το που βρίσκουν τα χρήματα να τυπώνουν όλα αυτά που θα σου μοιράσουν.

Vive Pavlos Fyssas! Οι φασίστες της νεοναζιστικής οργάνωσης Χ.Α. δολοφόνησαν την προηγούμενη Τετάρτη 18/9 τον 34χρονο αντιφασίστα Παύλο Φύσσα. Γίνεται πλέον σαφές και στους τελευταίους ότι το ναζιστικό μόρφωμα λειτουργεί ξεκάθαρα σαν ένα εργαλείο του συστήματος, προωθώντας τον εκφασισμό της κοινωνίας. Εκμεταλλευόμενο έναν κοινωνικό ιστό που διαρρηγνύεται και μια κοινωνία που δεινοπαθεί από την κρίση, έρχεται με την ανοχή και την κάλυψη του κράτους και της κυβέρνησης να εγκαθιδρυθεί στη δημόσια σφαίρα, επιχειρώντας να κανονικοποιήσει ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές, αποσιωπώντας και συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και προσπαθώντας να εμπεδώσει μια καθημερινότητα γεμάτη βία, επιθέσεις σε μετανάστες, αριστερούς, σε όποιον τολμά να σηκώνει κεφάλι και να αγωνίζεται.

Αντιμέτωποι/-ες με την συνολική επίθεση. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις - μέσα στο φόντο της κρίσης- έχουν βάλει στο στόχαστρο και το χώρο της παιδείας, μέσα σε αυτή τη συνολική επίθεση που εξαπολύουν απέναντι σε κάθε πτυχή του κοινωνικού κράτους και κάθε κοινωνική ομάδα. Βλέπουμε αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να προχωρά στην κατεδάφιση της υγείας με το κλείσιμο νοσοκομείων, να επιτίθεται στην δημόσια εκπαίδευση συνολικά (απολύσεις 15.000 καθηγητών, απολύσεις 1.765 διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια), να προχωρά σε αλλαγές στο λύκειο, να συνεχίζει γενικώς την επίθεση σε κάθε τι δημόσιο.

Μια πρώτη γεύση της νέας παιδείας που ευαγγελίζεται το Υπουργείο μπορούμε να πάρουμε από το «νέο λύκειο» όπου, επί της ουσίας, διευρύνεται αυτό το εξετασιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης και στις τρεις τάξεις του λυκείου συνεχίζοντας την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και ενισχύοντας παράλληλα την ιδιωτική παραπαιδεία. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο/περιβάλλον για τους μαθητές, όπου απονεκρώνεται οποιαδήποτε επαφή με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, και υποχρεούνται να διαβάζουν συνεχώς και αναγκάζονται να προσφεύγουν στα φροντιστήρια για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και επίδοσή τους. Έτσι υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ποιότητα και ο χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης  ενώ οι αυξημένες απαιτήσεις των εξετάσεων δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, κάνοντας την γνώση και την επιστήμη από δικαίωμα προνόμιο για λίγους.

Στα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι πάνω-κάτω ανάλογη. Από πέρυσι υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, κομμάτι του οποίου είναι και το «σχέδιο Αθηνά», που προχωρά απρόσκοπτα στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Τι προωθεί ο νέος νόμος; Απολύσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, διαρκή μείωση της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωθώντας τα πανεπιστήμια σε περιθώριο που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.765 διοικητικών υπαλλήλων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δείχνοντας έμπρακτα ότι αδιαφορεί για το πώς θα κατορθώσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα με σχεδόν 30% λιγότερο προσωπικό. Οι πανεπιστημιακές κοινότητες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ έχουν δώσει δυναμική απάντηση, αναστέλλοντας τη λειτουργία του ιδρύματος για δυο ήδη εβδομάδες, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση! Στο Πάντειο αναμένεται μείωση 25% στο ήδη ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό με το μέτρο της διαθεσιμότητας. Εμείς τι θα κάνουμε;

αντί επιλόγου-λίγα λόγια για εμάς. Όλοι και όλες εμείς που συμμετέχουμε στην Αριστερή Ενότητα, προσπαθούμε να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και τα μυαλά μας σε επαγρύπνηση. Επιδιώκουμε να έχουμε ενασχόληση στα κοινά, δίνοντας λύση στα συλλογικά μας προβλήματα. Επιλέγουμε να λειτουργούμε ανοιχτά, ισότιμα και δημοκρατικά μέσα από διαδικασίες σχήματος.



 Οραματιζόμαστε ένα πανεπιστήμιο που θα είναι ζωντανός κοινωνικός χώρος, που δεν θα αποτελεί ένα κέντρο κατάρτισης και εξειδικευμένης γνώσης αλλά θα είναι μια κοιτίδα αλληλεγγύης, αντίστασης και αυτοοργάνωσης με ενεργές συλλογικές διαδικασίες. Θα επιδιώκει να είναι μια ζωντανή κοινότητα ιδεών, ένας ανοιχτός χώρος διαλόγου που θα εμπεριέχει πολιτιστικά αντιπαραδείγματα, εγχειρήματα αυτοδιαχείρησης και θα έχει ως πυρήνα του την αλληλεγγύη για όσους και όσες αγωνίζονται. Θα είναι, τέλος, ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών και της κοινωνίας, που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, προσβάσιμο για όλους και όλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: