Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/11 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

                                    Δελτίου Τύπου Δευτέρα 11/11

Όλο αυτό το διάστημα σίγουρα θα έχεις ακούσει σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο φράσεις όπως «success story” , “ανάπτυξη», «πλεόνασμα» κ.τ.λ. Είναι οι συνήθεις φράσεις της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να περιγράψει τις πολιτικές λιτότητας που προωθούνται τόσο από την ίδια όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους της και οδηγούν τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία στην ανεργία και στην επισφάλεια, σε έναν μέλλον σκληρής εργασιακής εκμετάλλευσης, σε μια ζωή χωρίς αξιοπρέπεια.«Ανάπτυξη» για τις κυβερνήσεις των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής σημαίνει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, συρρίκνωση κάθε έννοιας δημοκρατίας όπως τη βιώσαμε από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα: απολύσεις 12.500 εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και απολύσεις/διαθεσιμότητες 1750 εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΑΧ από τα πανεπιστήμια της χώρας είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να επιφέρει «θετικό ισοζύγιο» στα οικονομικά της χώρας. Κι αν για τη κυβέρνηση η επιλογή ήταν προφανής και εύκολη, το κτύπημα δηλαδή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στο σύνολο της, κάτι τέτοιο φαίνεται να βρίσκει αντιμέτωπους χιλιάδες εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς που εδώ και 1,5 μήνα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων των απολύσεων/διαθεσιμοτήτων.

Ελληνικό πανεπιστήμιο ώρα μηδέν:

Παράλληλα, η επίθεση στο δημόσιο-δωρεάν-δημοκρατικό πανεπιστήμιο φαίνεται να γιγαντώνεται. Οι απολύσεις/διαθεσιμότητες του διοικητικού προσωπικού έφερε τα 2 μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας ( ΕΚΠΑ, ΕΜΠ) σε κατάσταση ασφυξίας με αποτέλεσμα να κηρύξουν αναστολή λειτουργίας. Την ίδια στιγμή οι διοικητικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε έναν διαρκή ανυποχώρητο απεργιακό αγώνα που κρατάει 10 βδομάδες(!) και αρνείται να σταματήσει αν δεν νικήσει, αν δεν αρθεί η απόφαση και μέχρι στιγμής έχουν κατορθώσει να μπλοκάρουν τη διαθεσιμότητα-απόλυση τους .

Απέναντι σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση απαντάει προσπαθώντας με διάφορες μεθόδους, ανάμεσα τους τρομοκρατία και ψέματα να χτυπήσει την απεργία (ατομική καταγραφή στοιχείων κ.ά.) ώστε να επανέλθει η «ομαλότητα» στα πανεπιστήμια και να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της απολύοντας υπαλλήλους και διαλύοντας κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Η μεγαλειώδης απεργία των διοικητικών κηρύχθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική δείχνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Με μαζικούς, συντονισμένους και ενιαίους αγώνες φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων  οφείλουμε να περιφρουρήσουμε και να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων μέχρι τη τελική τους νίκη.

Την ίδια ώρα,η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων οξύνεται, καθώς αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της τρόικα να «στραγγαλίσει»  οικονομικά τα ιδρύματα, προκειμένου να οδηγηθούν στην αποψίλωση τόσο του διοικητικού προσωπικού, όσο και στην όλο και μεγαλύτερη εκχώρηση της ακαδημαϊκής και διοικητικής  λειτουργίας των ιδρυμάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μετακυλώντας  το κόστος σπουδών στους φοιτητές. Είναι χαρακτηριστική η.. προειδοποιητική βολή του υπουργού Αρβανιτόπουλου πως θα χορηγούνται άτοκα δάνεια στους φοιτητές προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους, στρώνοντας το χαλί για εισαγωγή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, με το Πάντειο Πανεπιστήμιο να ανοίγει τον χορό. 

Πάντειο alert

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η κατάσταση είναι οριακή για χιλιάδες φοιτητές. Η κίνηση της Συγκλήτου και των Κοσμητόρων να εισηγηθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Παντείου με τη μορφή «δικαιώματος εγγραφής» ύψους 500 ευρώ ξεδίπλωσε με τον πιο σαφή τρόπο την στρατηγική κίνηση του υπουργείου από  πρόπερσι κιόλας με τον νόμο Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου για δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και επιθετική εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα πανεπιστήμια. (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΕΜΠΟ, με τον καθηγητή να κάνει εργαστήριο με τη χορηγία της Cosmote).

Την ίδια ώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τόσο στη σίτιση όσο και τη στέγαση του ιδρύματος. Οι φοιτητές που στεγάζονται στις εστίες του ιδρύματος βρίσκονται στον αέρα, καθώς η σύμβαση του ενοικίου με το προηγούμενο ξενοδοχείο λήγει και η προκύρηξη του διαγωνισμού για νέο ξενοδοχείο ξεκινάει από 1/1. Παράλληλα εκατοντάδες φοιτητές που έχουν καταθέσει αίτηση για να στεγαστούν έρχονται αντιμέτωποι με την πληρότητα των κλινών (220 αιτήσεις για 90 διαθέσιμες κλίνες!!!). Η λέσχης σίτισης ταυτόχρονα στεγάζεται σε χώρο που καλείται να ανακατασκευαστεί, μια διαδικασία που θα χρειαστεί 2 και πλέον χρόνια με προφανή τον κίνδυνο να μείνουν οι φοιτητές της σχολής μας χωρίς φαγητό!

Όλη αυτή η κατάσταση συνθέτει ένα άκρως ζοφερό σκηνικό για το πανεπιστήμιο μας και συνολικά για το δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο. Η Πρωτοβουλία Φοιτητών/καθηγητών/εργαζομένων έχει ως σκοπό τον πλατύτερο δυνατό συντονισμό όλων των πληττόμενων κομματιών της ακαδημαικής κοινότητας με σκοπό να αντισταθούμε στη συνολική επίθεση που εξαπολύει το Υπουργείο και η κυβέρνηση και να συγκροτήσουμε ένα πλατύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. 

Σας καλούμε την Τετάρτη 13/11 ,13.00 στην αιθ. 108 στην ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας με θέμα «Επίθεση στο δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο; Πως απαντάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: