Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Kείμενο συμβολής Αριστερής Ενότητας Παντείου 
στη Γενική Συνέλευση Φοιτητών Τρίτη 25/11

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων που εξαπολύουν επίθεση στην ελληνική κοινωνία, δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χώρο του Πανεπιστήμιου. Ξεκινώντας από την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την κατάργηση ή υποβάθμιση των φοιτητικών δικαιωμάτων(σίτιση,στέγαση),καθίσταται σαφής μια προσπάθεια υποβάθμισης της δωρεάν εκπαίδευσης.Βλέπουμε επίσης να προωθείται η στρατηγική της έντασης,με την ολοένα και περισσότερη αυταρχικοποίηση και συντηρητικοποίηση του Πανεπιστημίου και της εδραίωσης του δόγματος ΄΄νόμος και τάξη΄΄ στο εσωτερικό αυτού.Επίσης οι διαγραφές των «λιμναζόντων» φοιτητών και η ψήφιση των Οργανισμών από τα Συμβούλια Διοίκησης των Ιδρυμάτων, συνθέτουν την επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής ενάντια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

αυταρχικοποίηση-διάλυση συλλογικών διαδικασιών.Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη αυταρχικοποίηση τόσο της κοινωνίας όσο και του πανεπιστημίου.Από την μια τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας,με την βίαιη καταστολή φοιτητών και φοιτητριών που διαμαρτύρονταν ενάντια στην αυταρχικοποίηση των Πανεπιστημίων και των πραξικοπηματικών lock-out καθώς και την παρεμπόδιση φοιτητικών συλλόγων να υλοποιήσουν τις συλλογικές τους αποφάσεις αποδεικνύει ποια είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας αντιδρά.Από την άλλη οι εξαγγελίες των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ για διάλυση των Φοιτητικών Συλλόγων και την αντικατάσταση τους από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μας δείχνουν την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης και την κατάργηση του δικαιώματος της συλλογικής έκφρασης.Την ώρα που το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να λειτουργήσει από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση η κυβέρνηση επιτίθεται ανοιχτά στους φοιτητές/τριες.Όποιος αντιδρά καταστέλλεται, η πολιτικοποίηση των φοιτητών ποινικοποιείται και οι συλλογικές διαδικασίες δεν αναγνωρίζονται.Όπου απουσιάζει η συναίνεση εμφανίζεται η βία και η καταστολή.Στα πλαίσια λοιπόν μιας αυταρχικότερης δομής του πανεπιστημίου και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τους ,προωθούνται και οι διαγραφές των «λιμναζόντων» φοιτητών/τριών καθώς και η ψήφιση των οργανισμών.

διαγραφές-οργανισμοί λειτουργίας.Μέσω των διαγραφών η κυβέρνηση σχηματοποιεί πλέον το ταξικό πανεπιστήμιο αναγκάζοντας πολλούς φοιτητές λόγω της ασφυκτικής εντατικοποίησης των σπουδών και των πολλαπλών ρόλων τους (π.χ. Φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες παράλληλα) να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά πέραν του ότι περιορίζει την ευρύτητα της μόρφωσης, συντείνει και στην εντατικοποίηση των σπουδών καθώς το πανεπιστήμιο πλέον αντί να μορφώνει πολίτες , «ετοιμάζει εργαζόμενους». Το μέτρο αυτό έρχεται να επικυρώσει το όριο φοίτησης στα ν+2 χρόνια και να δικαιολογήσει τις περαιτέρω περικοπές για την παιδεία.Σε όλα αυτά προστίθεται και ο ¨Οργανισμός Λειτουργίας¨ ο οποίος θεσμοθετεί τις διαγραφές , μετατρέπει πτυχία σε πιστοποιητικά,συγχωνεύει σχολές-τμήματα,εισάγει δίδακτρα και αναθέτει την διοίκηση του πανεπιστημίου στο Συμβούλιο Ιδρύματος αυταρχικής δομής,πειθαρχώντας το φοιτητικό σώμα και αποκλείοντας έτσι την πανεπιστημιακή κοινότητα από την λήψη των αποφάσεων και τέλος «ανοίγει» το δρόμο στην εισαγωγή ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πανεπιστήμιο σήμερα τείνει να πάψει να είναι ο κοινωνικός χώρος των φοιτητών/τριών και κυριαρχεί η αντίληψη ότι είναι αποκλειστικά και μόνο χώρος φοίτησης. Παρότι τα συλλογικά προβλήματα πληθαίνουν οι συλλογικές διαδικασίες είναι όλο και πιο σπάνιες (εδώ και δυο χρόνια δεν έχει γίνει Γενική Συνέλευση του Φ.Σ). Η κατάσταση αυτή εντείνεται περισσότερο και με το σαμποτάρισμα των διαδικασιών από την «υπεύθυνη» ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ως Αριστερή Ενότητα αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο ως χώρο πολιτικού και ιδεολογικού προβληματισμού και δράσης, όπου όλοι/ες οι φοιτητές/τριες θα συζητούν για τα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα απαντάνε με τρόπο συλλογικό ενάντια στο κυρίαρχο πρότυπο του ατομικού δρόμου. Διεκδικούμε την αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών με τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων πιο δημοκρατικών και πλουραλιστικών οι οποίες δεν θα αναλώνονται σε σχήματα και παρατάξεις, αλλά θα προωθούν τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή και θα χωράνε όλους τους φοιτητές/τριες.


ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 2 μ.μ. στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 108!


Δεν υπάρχουν σχόλια: