Το « Ψυχαργώς», η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τα όνειρά μας
Με αφορμή την επίσκεψη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ στο ψυχιατρικό νοσοκομείο ΔΑΦΝΙ, φτάνουμε στο σημείο να τονίσουμε την ειρωνεία ανάμεσα σε ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα και ένα επίπλαστο ενδιαφέρον.
Εδώ και περίπου 14 χρόνια, έχει εισαχθεί στο χώρο της ψυχικής υγείας η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση «Ψυχαργώς» όπου φέρει ως αίτημα την από-ασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών, δηλαδή το να βγουν από το κελί των ψυχιατρείων και να ζουν στην κοινότητα, σε ψυχικές δομές, οργανωμένες σαν σπίτια με ανθρώπινους όρους, και έχοντας κατοχυρώσει έμπρακτα τα δικαιώματά τους και όχι σαν να είναι φυλακισμένοι , άρα υπόλογοι της κατάστασής τους και κατ’ επέκταση κατασταλμένοι από τις τεράστιες ποσότητες φαρμάκων.
Αντιγράφοντας το κίνημα της αντιψυχιατρικής κάπου στις αρχές του ’60, το οποίο προήλθε από τους ίδιους τους τρόφιμους που βίωσαν τις δυσμενείς και απάνθρωπες συγκυρίες των ψυχιατρείων, προσπαθεί κατά μία έννοια και η ελληνική κυβέρνηση σε μία πολύχρονη συνεργασία με την Ε.Ε να μας αποδείξει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα πολύ για τους ψυχικά ασθενείς.
Στην πραγματικότητα όμως , μιλάμε για μία κατά βάση οικονομική συμφωνία που διαρκεί ήδη 14 χρόνια και θα διαρκέσει άλλα 6 τουλάχιστον μέχρι να κλείσει όλα τα ψυχιατρεία της Ελλάδας. Συμφωνία τουλάχιστον υποταγής, αφού η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη να εγκαταστήσει ομάδα Διεθνών Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων και να προχωρήσει σε ό, τι ορίζει η μεταρρύθμιση. Φυσικά υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η μόνη λύση ενάντια στην υποχρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας η οποία όπως και η οικονομική κρίση δεν προέρχεται ποτέ από την ίδια, αλλά από ασαφείς παράγοντες.
Η οικονομική συμφωνία Ε.Ε και Ν.Δ αποδεικνύεται έμπρακτα αν ρίξει κανείς μία ματιά στα εκατομμύρια που κερδίζουν κάποιοι ιδιώτες επαγγελματίες ψυχικής υγείας αφού μεταφέρουν ένα ποσοστό των ψυχικά ασθενών στις δικές τους δομές. ( για όσους ενδιαφέρονται λέγεται σύμφωνο Spidla) . Με λίγα λόγια λοιπόν, για άλλη μια φορά ένα βασικό δημόσιο αγαθό γίνεται έρμαιο των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, αποκλείοντας έτσι και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την ψυχοκοινωνική περίθαλψη και στήριξη.
Όσοι λοιπόν έχουν μία οικογένεια να ενδιαφέρεται ή κάποια χρήματα , θα πάνε στις κοινοτικές δομές, όσοι ατύχησαν , θα μείνουν στο δρόμο.
Αυτήν ακριβώς τη δήθεν αλληλέγγυα μεταρρύθμιση που χωράει λίγους και αποκλείει τους πολλούς και η οποία εντάσσεται σε μια γενικότερη αντίστοιχη κυβερνητική πολιτική, στηρίζει έμπρακτα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τη σημερινή επίσκεψή της στο Δαφνί. Περιμένουμε με ανυπομονησία λοιπόν να εμφανιστεί στα αμφιθέατρα και να μας πει πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες στα ψυχιατρεία και πόσο αναγκαίο είναι το κλείσιμό τους και η αντικατάστασή τους από ιδιωτικές δομές, αδιαφορώντας για τα προβλήματα μιας τέτοιας απερίσκεπτης πολιτικής σε καιρούς κρίσης και κοινωνικής εξαθλίωσης.
Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη για αποτελεσματικό σχέδιο για την ψυχική υγεία που θα απομακρύνεται από την ασυλοποίηση και θα στοχεύει σε μια ψυχοκοινωνική αποκατάσταση με έμφαση στην επανένταξη του ατόμου στην κοινότητα, ούτε εξιδανικεύουμε την μέχρι τώρα ισχύουσα πολιτική λειτουργίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Ο ψυχικά πάσχων μέχρι τώρα ερχόταν σε επαφή με ένα κατεστραμμένο και υποβαθμισμένο σύνολο υπηρεσιών ψυχικής υγείας που τροφοδοτούσε το στίγμα, τις ανισότητες και την παραίτηση του ίδιου του ατόμου από την προσπάθεια επανάκτησης της λειτουργικότητάς του και μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Όμως από την άλλη, διεκδικούμε μεταρρυθμίσεις ανθρώπινες που θα τους χωράνε όλους και όχι μόνο λίγους.
Μεταρρυθμίσεις που θα σέβονται τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων.
Θεωρούμε πως η ψυχική υγεία δεν αποκαθίσταται μέσα σε ιδιωτικά συμφέροντα και σε δομές που, στο όνομα της αποασυλοποίησης και της επανένταξης, αδυνατούν να δώσουν ίσες ευκαιρίες σε όλους σε μια πιο ανθρώπινη και ποιοτικά καλύτερη ζωή.
Ως Αριστερή Ενότητα, καταγγέλουμε τη σημερινή επίσκεψη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ στο ΔΑΦΝΙ καθώς και την ψευδούς τύπου προπαγάνδισή της με απώτερο στόχο την παραπλάνηση των φοιτητών .
Ζητάμε να ανοίξει το θέμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης « Ψυχαργώς» σε όλους τους φοιτητές Ψυχολογίας και όχι μόνο.
Ζητάμε να γίνει τμηματική συνέλευση φοιτητών Ψυχολογίας για συζήτηση των δικαιωμάτων τους.
Διεκδικούμε το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας και την κοινωνία των ονείρων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου