Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κείμενο συμβολής Αριστερής Ενότητας Παντείου για τη Γ.Σ του Φ.Σ την Τρίτη 28/4

Για τη νέα κατάσταση και το Φοιτητικό Κίνημα

Στις 25 Ιανουαρίου συντελέστηκε μια αλλαγή σε κεντρικοπολιτικό επίπεδο με την ανάδειξη της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κεντρικό κορμό της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη αλλαγή αποτύπωσε την καταδίκη της κοινωνίας έναντι των πολιτικών λιτότητας και της αυταρχικής διακυβέρνησης των προηγούμενων ετών. Επίσης η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν και αποτέλεσμα μια σειράς κινηματικών διεργασιών των προηγούμενων ετών που εναντιώνονταν στις κυρίαρχες πολιτικές. Σ' αυτή τη νέα κατάσταση δημιουργούνται νέες δυνατότητες για τις τάξεις των υποτελών και για τα κοινωνικά κινήματα συνολικά.
Στο παραπάνω πλαίσιο στο χώρο του Πανεπιστημίου ανοίγονται νέες δυνατότητες και διευρύνονται τα περιθώρια για νέους αγώνες. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει να διεκδικεί τα μέχρι τώρα αιτήματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και να ανοίγει και νέα πεδία διεκδίκησης και δημιουργίας για ένα πανεπιστήμιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών.Είναι αναγκαίο να επεκτείνει τα οράματα και τις διεκδικήσεις του και να θέτει και νέες αιχμές για τις οποίες  καλείται να παλέψει .Το φοιτητικό κίνημα έχοντας μια θέση προωθητικής κριτικής και μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, με την προϋπόθεση πως θα εμβαθύνουν σε δημοκρατία, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την διαμόρφωση μιας ριζοσπαστικής θέσμισης για το Πανεπιστήμιο. Όχημα μας στην υπεράσπιση και την διεκδίκηση των αιτημάτων μας αποτελούν οι γενικές συνελεύσεις και οι συλλογικές διαδικασίες εντός του πανεπιστημίου όπου θα εμβαθύνουν στην δημοκρατία, την πολυφωνία,την συμμετοχή όλων των φοιτητών/τριών που θα προωθούν τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή.


Για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας

Η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που ουσιαστικά βάζει τέλος στη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του πανεπιστημίου, ενσωματώνει πολλές από τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος των προηγούμενων χρόνων και αποτελεί μια νίκη για το ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Καταργεί το αυταρχικού χαρακτήρα Συμβούλιο Ιδρύματος, βάζει τέρμα στις διαγραφές φοιτητών/τριών και επαναφέρει το άσυλο. Παρόλα αυτά το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να ευφησυχαστεί και να έχει ρόλο παρατηρητή αλλά να συνεχίσει να διεκδικεί όλα όσα αποδομήθηκαν από τα νομοσχέδια Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου. Εκτός αυτού ζητάμε ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν που θα αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο πολιτικοποίησης των φοιτητών και των φοιτητριών κι όχι απλά  έναν χώρο στείρας μάθησης. Με βάση αυτό διεκδικούμε την καθολική επαναφορά των φοιτητικών δικαιωμάτων (σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν συγγράμματα) χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Διεκδικούμε επίσης την πλήρη κάλυψη των διοικητικών και διδακτικών θέσεων του πανεπιστήμιου ενάντια στην υποστελέχωση των ιδρυμάτων που οδηγεί στην υπολειτουργία τους καθώς επίσης και την  ενίσχυση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων .Συγκεκριμένα στο Πάντειο το προηγούμενο διάστημα η βιβλιοθήκη του Παντείου αναγκάστηκε να μειώσει τις ώρες λειτουργίας της (μείωση 4 ωρών κάθε Τρίτη και Παρασκευή) αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες εργασίας ,τόσο ελλείψη προσωπικού, όσο και εξαιτίας των εσωτερικών μετακινήσεων εργαζομένων για την κάλυψη θέσεων που είναι κενές. Βλέπουμε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης ότι το πανεπιστήμιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες του. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο το πανεπιστήμιο να εξασφαλίζει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα και πτυχία και να θέτει τις επιστήμες στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι της αγοράς.

Άσυλο
           
Η καταπάτηση του ασύλου με απόφαση του Υπ ΠΡΟ.ΠΟ και της κυβέρνησης που συντελέστηκε τις τελευταίες μέρες αποτελεί για εμάς καταδικαστέα πράξη. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός αυτό ειδικά σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να σπάσει το προηγούμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων και που προσπαθούσε να καταστήσει την καταστολή και τον αυταρχισμό καθημερινότητα για το πανεπιστήμιο. Η κατάληψη στη πρυτανεία του ΕΚΠΑ έχοντας δίκαια αιτήματα δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών των ίδιων των φοιτητικών συλλόγων. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το άσυλο τον έχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι έχουν καταφέρει δεκαετίες τώρα μέσα από τους αγώνες τους να υπερασπιστούν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Συνεπώς το βάρος της ευθύνης για την υπεράσπιση του ασύλου πέφτει στους φοιτητικούς συλλόγους και μόνο. Το άσυλο για εμάς προωθεί ένα πανεπιστήμιο ως ανοιχτό κοινωνικό χώρο με έρευνα, διάλογο και ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όπου οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση μέσα σε αυτό.

Μετεγραφές

Στο κομμάτι των μετεγγραφών με βάση την απόφαση του ΣΤΕ για την ακύρωση τους, στεκόμαστε αντίθετοι, αντιλαμβανόμενοι την δυσχερή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ελληνικών οικογενειών καθώς αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα των φοιτητών να μπορούν να σπουδάσουν με αξιοπρεπείς όρους. Απαιτούμε από τις πρυτανικές αρχές να μην εφαρμόσουν την συγκεκριμένη απόφαση καθώς και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα να πιέσει το Υπουργείο Παιδείας ώστε να ακυρώσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Αποθεματικά

Αναφορικά στην απόφαση της κυβέρνησης για δέσμευση των αποθεματικών των πανεπιστήμιων θεωρούμε ότι προσβάλλει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία οφείλουν να αποφασίζουν τα ίδια για την διαχείριση των οικονομικών τους πόρων οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούνται στους ήδη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για την κάλυψη των αναγκών του πανεπιστημίου πράγμα που μέχρι σήμερα δεν γίνεται. Δική μας θέση είναι η επιμονή στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στην παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα κοινωνικά δικαιώματα, ως απόλυτη προτεραιότητα απέναντι στην εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών.Τασσόμαστε επίσης κατά του τρόπου δέσμευσης των αποθεματικών, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που απέχει παρασάγκας από τις δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: