Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ

Στο Πάντειο τα γεγονότα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά σε άλλα πανεπιστήμια όπως η Νομική, ΑΣΟΕ, Πολυτεχνείο και γενικότερα στην υπόλοιπη κοινωνία. Ενώ λοιπόν σε όλο το πλάτος και μήκος της χώρας οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από οργισμένους-ες νέους-ες που διαδήλωναν, στο Πάντειο τα πράγματα ήταν ίσως πιο ήσυχα από κάθε άλλη φορά. Μια ησυχία καθόλου τυχαία αφού είχε συγκεκριμένους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς και στόχευε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το Σάββατο 6/12, ο υπουργός παιδείας Στυλιανίδης αντιλαμβάνεται πως πρόκειται να ξεσπάσουν αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για να αποτρέψει τον ξεσηκωμό των νέων στα πανεπιστήμια, κάτι που γενικότερα δεν συμφέρει την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, δίνει εντολή στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων να κλείσουν τις σχολές. Έτσι, την Δευτέρα 8/12 ο πρύτανης του Παντείου κ. Τσίρης
κλείνει την σχολή με το πρόσχημα ότι δεν επιθυμεί να γίνουν επεισόδια. Η σχολή παραμένει κλειστή και την Τρίτη και έτσι αναβάλετε η προκαθορισμένη γενική συνέλευση . Την Τετάρτη ο πρύτανης συνεχίζει να κρατά την σχολή κλειστή με την δικαιολογία ότι έχει απεργία η ΠΟΣΔΕΠ (να σημειωθεί εδώ πως ποτέ άλλοτε ή σχολή δεν είχε κλείσει από τον πρύτανη λόγο μίας απεργίας).
Την Πέμπτη 11/12 είναι πλέον φανερό από τους χιλιάδες του κόσμου που κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε μέρα καθώς και από την ένταση των συγκρούσεων και της κρατικής καταστολής ότι πρόκειται για μια νεολαιίστικη εξέγερση η οποία είναι αδύνατον να ελεγχθεί. Το Πάντειο υποτίθεται πως είναι ανοιχτό. Όταν όμως φτάνουν σε αυτό οι φοιτητές-τριες, ανακαλύπτουν πως με πραξικοματικό τρόπο, χωρίς να έχει προηγηθεί γενική συνέλευση, η σχολή είναι κλειστή από την ΠΚΣ. Πρώτη φορά στα χρονικά κλείνει η σχολή επειδή απλά το αποφάσισε η νεολαία ενός κόμματος. Το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν είναι δημοκρατικό, αλλά επίσης δεν ταιριάζει επουδενή σε μία αριστερή παράταξη όπως ισχυρίζεται ότι είναι η ΠΚΣ-ΚΝΕ. Σε ερωτήσεις φοιτητών-τριών γιατί η ΠΚΣ έκλεισε τη σχολή, τα μέλη της απαντούν αναλύοντας τις θεωρίες τους Μαρξ και του Λένιν, οι οποίες είναι μεν σωστές, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός. Λένε επίσης πως θέλουν να διαμαρτυρηθούν περιφρουρημένα και να προστατεύσουν την σχολή από επεισόδια (τα οποία όλες αυτές τις μέρες δεν έγιναν ποτέ). Εντωμεταξύ, υπάρχει σύγχυση ακόμα και ανάμεσα στα μέλη της ΠΚΣ αφού υπάρχουν μερικά που υποστηρίζουν πως απλά η ΠΚΣ κάλεσε σε γενική αποχή.
Δυστυχώς γίνεται φανερό μέσα από τα γεγονότα ότι η ΠΚΣ-ΚΝΕ και το ΚΚΕ γενικότερα αδυνατεί να αντιληφθεί την ουσία και το μέγεθος της εξέγερσης. Δεν μπορεί να την ελέγξει κομματικά γι’αυτό και δεν συμμετέχει σε αυτήν προτιμώντας να περιχαρακώνεται με το ΠΑΜΕ ακόμα και σε τέτοιες στιγμές. Το χειρότερο είναι πως κρατώντας την σχολή κλειστή στη ουσία δεν αφήνει τους/τις φοιτητές-τριες να κάνουν γενική συνέλευση ώστε να αποφασίσει ο σύλλογος για τυχόν κινητοποιήσεις. Δηλαδή προσπαθεί να εκτονώσει-ξεφουσκώσει το όλο κλίμα αφού καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να το εντάξει στον κομματικό του μηχανισμό. Γίνεται έτσι συνένοχο και βοηθά με τον τρόπο του τις αστικές δυνάμεις που επιθυμούν να καταπνίξουν με κάθε τρόπο την εξέγερση των νέων.
Φυσικά δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια στην απαράδεκτη στάση της ΠΚΣ. Μέσα σε 3 ώρες εμείς, τα ΕΑΑΚ και πλήθος ανένταχτων φοιτητών-τριών (καλέστηκαν και οι άλλες παρατάξεις αλλά δεν συμμετείχαν) καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση η οποία συγκέντρωσε γύρω στα 200 άτομα αν και η σχολή ήταν κλειστή. Φυσικά για ένα πανεπιστήμιο όπως το Πάντειο μια τέτοια γενική συνέλευση κρίνεται μικρή, είναι όμως πολύ πιο δημοκρατικό ότι πήρε εκείνη αποφάσεις παρά μια κομματική παράταξη ή το πρυτανικό συμβούλιο. Η συνέλευση αποφάσισε κατάληψη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των ημερών για τις μέρες Πέμπτη και Παρασκευή, την Δευτέρα 15/12 η σχολή να είναι ανοιχτή και να ξαναγίνει γενική μαζική συνέλευση την Τρίτη 16/12.
Επίσης την Παρασκευή οι καθηγητές πραγματοποίησαν την δική τους συνέλευση όπου συζητήθηκαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Τάχθηκαν κατά της απόφασης του πρύτανη και της ΠΚΣ που επί μια εβδομάδα είχαν κλείσει πραξικοματικά την σχολή και κάλεσαν σε ανοιχτή σύγκλητο.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: