Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΕΝ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ

ΜΑΧΗ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

…αλλά τη Τρίτη 14/9 συνέβησαν γεγονότα πρωτοφανούς βιαιότητας για τα δεδομένα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πρωταγωνιστές μέλη της ΑΡΑΣ που έκαναν οργανωμένη επιδρομή σε βάρους συντρόφων τους της ΑΡΑΝ στη σχολή των Μηχανολόγων. Αιτία η διαφωνία για την εκπροσώπηση του σχήματος Αντίλογος-Ε.Α.Α.Κ. στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στα Ε.Α.Α.Κ. βγήκαν στην επιφάνεια το καλοκαίρι και έχουν οδηγήσει σε παράλυση το σύλλογο ΜΗΧ/ΜΗΧ. Μάλιστα αντί να αποκλιμακώσουν την ένταση οδηγηθήκαμε στα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας και ειδικά της Τρίτης, όπου μέλη της Ε.Α.Α.Κ. (συγκεκριμένα της ΑΡΑΣ) ήρθαν από Αθήνα και άλλες πόλεις!!! και οργάνωσαν γιουρούσι μπροστά στο χώρο εγγραφής  των πρωτοετών!!! όπου βρίσκονταν οι νέοι φοιτητές μαζί με τους γονείς τους. Το θέαμα αυτό ήταν το καλύτερο δώρο στους κάθε λογής πρετεντέρηδες που για χρόνια θέλουν να μας «πείσουν» ότι το φοιτητικό κίνημα είναι τίποτα άλλο παρά επικίνδυνες μειοψηφίες κ.ο.κ.

Ως Αριστερή Ενότητα, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες πρακτικές και λογικές. Δεν μπορεί την ώρα που η κοινωνία δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ-ΕΕ,  οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς να αναλώνονται σε βεντέτες, να εμπεδώνουν εντός του πανεπιστημίου οπαδικές, χουλιγκάνικες λογικές. Δε μπορεί την ώρα που η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση Διαμαντοπούλου είναι προ των πυλών και ο θεσμός του Ασύλου υπό αμφισβήτηση, το φοιτητικό κίνημα να δυσφημείται και να αποπολιτικοποιείται με αυτό το τρόπο.

Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να θεωρήσουμε ότι αυτές οι πρακτικές είναι «τυχαίες». Για ο χρόνια οι αγωνιστές  των Ε.Α.Α.Κ διακηρύσσουν ότι η παράταξη τους είναι ανεξάρτητη από οργανώσεις και κόμματα, ότι μόνο αυτοί παίρνουν αποφάσεις αμεσοδημοκρατικά κ.τ.λ. σε αντίθεση με τις παρατάξεις του δικομματισμού ή της υπόλοιπης αριστεράς (και της ΑΡ.ΕΝ.). Όλα αυτά αποδεικνύονται μύθοι. Η αντιπαράθεση δεν είναι ανάμεσα σε «ανεξάρτητους» φοιτητές αλλά ανάμεσα σε οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο. Τα σχήματα φαίνονται ανεξάρτητα όσο κυριαρχεί μία οργάνωση, όταν όμως υπάρχουν δύο ή παραπάνω, οι αντιπαραθέσεις παίρνουν φανερό και ανεξέλεγκτο χαρακτήρα. Επίσης οι πρακτικές έχουν βαθιά ιδεολογικές ρίζες. Λογικές οπαδισμού, χουλιγκανισμού καλλιεργήθηκαν και άνθισαν μέσα στους κόλπους της ΕΑΑΚ για χρόνια αποτελώντας ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητας αυτού του πολιτικού χώρου. Σε μια συγκυρία τόσο οξυμένη όσο η σημερινή τέτοιες λογικές βγαίνουν στην επιφάνεια με βίαιο τρόπο, δυσφημίζοντας το φοιτητικό κίνημα οδηγώντας σε απογοήτευση και αποστράτευση τους αγωνιστές της αριστεράς.

Για εμάς οι αποστροφή της πλειοψηφίας των φοιτητών για τα γεγονότα της Τρίτης καθορίζει τη στάση μας. Πρόκειται για φοιτητές/τριες, μέλη του συλλόγου μηχ/μηχ και του κινήματος που αντιλαμβάνονται την χρόνια επίθεση στην δημόσια παιδεία, τάσσονται ενάντια στο μνημόνιο, και πολλοί από αυτούς ήταν ο πυρήνας του κινήματος 2006-07. Μιλάμε για ένα πλειοψηφικό κομμάτι της σχολής που έχει αναδείξει το σύλλογο ΜΗΧ/ΜΗΧ πρωταγωνιστή στις προηγούμενες μάχες, έχει στηρίξει την ΑΡΕΝ και γενικά την αριστερά (ΕΑΑΚ ακόμα και ΠΚΣ) και δείχνει πως δεν θα ανεχτεί την λογική «φέρνω τους δικούς μου από Αθήνα να σε δείρουν». Ως ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τα συμφέροντα αυτού του κόσμου. Όσον αφορά τους μηχ/μηχ άμεση προτεραιότητα μας είναι  να διεξαχθεί το Δ.Σ. χωρίς κηδεμονίες και εκστρατείες με πούλμαν φοιτητών της ΕΑΑΚ (η οποιαδήποτε άλλης παράταξης) από άλλες πόλεις. Αλλά και συνολικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή είναι αναγκαίο να δώσουμε την πολιτική μάχη για τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της ίδιας της αριστεράς.  

Ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλούμε τους φοιτητές/τριες του κινήματος, τους αριστερούς και τις αριστερές να απομονώσουν τέτοιου είδους λογικές μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Δύναμη μας είναι η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα και η ενότητα. Για μας οι διαφωνίες μέσα στην αριστερά λύνονται μέσα από τον ειλικρινή δημοκρατικό διάλογο και την σύνθεση. Για αυτές τις αρχές θα δώσουμε μάχη, ώστε να μπορούμε να οργανώσουμε τους αγώνες που έρχονται







Δεν υπάρχουν σχόλια: