Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εισάγουν το Κέρδος; Εξαγωγή από τα Πανεπιστήμια!

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μια εισαγωγή. Όχι όμως μόνο στην πανεπιστημιακή μας ζωή. Είναι και μια άλλη «καλύτερη» εισαγωγή για τη νέα χρονιά που θα κληθούμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε ως αποτέλεσμα της ελληνικής εισόδου στο ΔΝΤ, των επιθέσεων σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα…
Συγκεκριμένα, στο χώρο της εκπαίδευσης εφαρμόζονται από φέτος αρκετές σημαντικές αλλαγές. Στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ προωθούν ξανά το νόμο-πλαίσιο με βασικό στόχο την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προκειμένου να ικανοποιούν το οικονομικό σύστημα. Το πανεπιστήμιο θυμίζει αρκετά το σχολείο της εντεινόμενης εντατικοποίησης και της υποχρηματοδότησης, πράγμα που φαίνεται στις ελλείψεις στις υποδομές, σε εργαστήρια και υλικά, στις περικοπές βιβλίων, βιβλιοθηκών, εστιών ακόμα και στην έλλειψη προσωπικού. Το αγαθό της ίσης εκπαίδευσης γίνεται εμπόρευμα και δεν είναι τυχαίο ότι οι ανθρωπιστικές κοινωνικές επιστήμες όπως αυτές του Παντείου θα είναι οι πρώτες που θα θεωρηθούν άχρηστες στην ελεύθερη αγορά.

Κόντρα σε όλα αυτά, υπάρχει κόσμος που αγωνίζεται. Υπάρχει οργανωμένη αντίσταση μέσα στα σχολεία, στους χωρους εργασίας, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια. Από αυτή την αντίσταση του κινήματος του άρθρου 16 γεννήθηκε και η Αριστερή Ενότητα. Όσες δυνάμεις αναγνώρισαν τη σημασία της ενότητας στη δράση, αποφάσισαν να επιχειρήσουν την οικοδόμηση ενός κοινού σχήματος στα πανεπιστήμια με ενωτικά χαρακτηριστικά, καλώντας τους όλους τους φοιτητές να αγωνιστούν σε κοινό βηματισμό. Από τότε είναι συνεχής η παρουσία μας σε όλες τις μάχες του εκπαιδευτικού κινήματος.

Στόχος μας μια Αριστερά που να είναι εκτός του συστήματος των παρατάξεων-μοχλών της κυβέρνησης, που καλούν τους «φοιτητές-πελάτες» μόνο σε πάρτι και εκδρομές και όχι τις γενικές συνελεύσεις του Παντείου. Πιστεύουμε σε μια Αριστερά που θα εμπνέεται από εξεγέρσεις και επαναστάσεις που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας, αυτές που ξεκίνησαν και οι φοιτητές. Μαζική και δυναμική με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες από τα κάτω που να οδηγεί σε νίκη τους αγώνες των φοιτητών και της κοινωνίας!
 
Για όσα βρεις μπροστά σου μέσα στη σχολή και την κοινωνία ο καλύτερος τρόπος για τα αντιμετωπίσεις είναι η συλλογικότητα και η οργανωμένη πάλη. Οι από πάνω είναι οργανωμένοι. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς στις μέρες που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: