Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με το Υπουργείο να εξαπολύει επίθεση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθώντας την πολιτική του μνημονίου που επιτάσσει η Ε.Ε. και η ένταξη στο ΔΝΤ. Η διάλυση του κάθε εργασιακού κεκτημένου που προωθείται μέσω της αλλαγής του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφυκτικό που δεν αφήνει απ' έξω την εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Άννας Διαμαντόπουλου εξήγγειλε ριζικές αλλαγές που έρχονται να αναδιατάξουν συνολικά την εκπαίδευση στη χώρα μας. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
1) Αλλαγές στην διοίκηση του Παντείου μέσω της εκχώρησης μέρους της διοίκησης σε οικονομικό διαχειριστή (manager), στελέχη της αγοράς και επιχειρηματίες, αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή και παρέμβαση των φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων. Επίσης μέσω του Καλλικράτη στα πανεπιστήμια είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν τμήματα στο ΠΑΝΤΕΙΟ, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των εισακτέων και αφήνοντας πολλούς αποφοίτους στην αβεβαιότητα.
2) Την ήδη χαμηλή χρηματοδότηση έρχεται να ακολουθήσει η εισαγωγή κάρτας φοιτητή (κουπόνια) που θα καθορίζει την χρηματοδότηση του Παντείου ανάλογα με τους πόσους φοιτητές θα προσελκύει με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να βλέπουν τους φοιτητές σαν πελάτες, καταργώντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Επίσης μέσω της οικονομικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, το Πάντειο οδηγείται να στραφεί στην αναζήτηση πόρων εκτός της κρατικής χρηματοδότησης όπως είναι τα δίδακτρα ή χορηγοί και εταιρίες. Η Εκπαίδευση παύει να αποτελεί δημόσιο αγαθό και το πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε επιχείρηση που θα λειτουργεί με βάση το κέρδος.
3) Διαλύεται η έννοια του πτυχίου ως γνωστικό αντικείμενο που κατοχυρώνει την επιστημονική επάρκεια και τα εργασιακά δικαιώματα. Το πτυχίο αντικαθίσταται από τον ατομικό φάκελο προσόντων του οποίου το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει ''γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και πιστοποιήσεις'' τις οποίες προκειμένου να είσαι ανταγωνιστικός θα αναγκάζεσαι να συγκεντρώνεις σε όλο τον εργάσιμο βίο σου.
Στόχος είναι :
· να αναιρέσουν κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και να τη μετατρέψουν σε εμπόρευμα-υπηρεσία.
· Να εντείνουν την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου
· να αλλάξουν το χαρακτήρα των σπουδών στην κατεύθυνση του κατακερματισμού του φοιτητικού σώματος, της εντατικοποίησης και πειθάρχησής του.
· Την προσαρμογή του φοιτητή στη νέα κοινωνική πραγματικότητα όπου η αγορά παίζει καθοριστικό ρόλο
· Την αποδέσμευση του κράτους από την οικονομική στήριξη των πανεπιστημίων.
· Την μετατροπή του πανεπιστημίου σε μεταλυκειακή εκπαίδευση.
Κόντρα σε όλα αυτά δημιουργείται η ανάγκη συλλογικής αντίστασης της νεολαίας και των εργαζομένων μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων με σκοπό την συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε σε συντονισμό αλλά και κοινή δράση όλους τους φοιτητές/τριες, τους αγωνιζόμενους καθηγητές/τριες και τους εργαζόμενους/ες στο ΠΑΝΤΕΙΟ, καθώς επίσης και όποιες συλλογικότητες αντιτίθενται στα νέα μέτρα.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού ενημερωτικού δελτίου, όλων των πληττόμενων μερίδων του Παντείου και η λήψη κεντρικών πρωτοβουλιών για να αναδείξουν τα παραπάνω προβλήματα. Οι κινητοποιήσεις του 2006-2007 για το άρθρο 16 απέδειξαν τη δυνατότητα του φοιτητικού και ευρύτερα εκπαιδευτικού κινήματος να μπορεί να νικάει μέσα από την συστράτευση όλων όσων πλήττονται.
Όλοι εμείς που υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου καλούμε τους φοιτητές καθηγητές και εργαζόμενους στο Πάντειο σε μια κοινή συνάντηση την Τρίτη 18/10/2010 στις 13.00 μπροστά στο Αμφ. Καράγιωργα 1 για να συζητήσουμε την δυνατότητα συντονισμού και κοινής δράσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου