Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πάντειου σχετικά με την αστυνομική αυθαιρεσία

Τον Δεκέμβριο του 2008 η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου, σε απόφαση της αναφορικά με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καταδίκαζε τα φαινόμενα αυθαιρεσίας των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος νέων ανθρώπων και εξέφραζε την ανησυχία της για την παραβίαση του ρόλου των Σωμάτων Αφαλείας, δηλαδή την προστασία των πολιτών. Σε αυτή τη βάση ζητούσε τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της ελληνικής πολιτείας καθώς και τον κοινωνικό έλεγχο των Σωμάτων Ασφαλείας.
Δύο χρόνια μετά, την ημέρα της επετείου του τραγικού γεγονότος, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας επέδειξαν και πάλι αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Κατέστειλαν βίαια τις κινητοποιήσεις, επιτέθηκαν εναντίον Φοιτητικών Συλλόγων και τραυμάτισαν φοιτητές. Την επομένη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς συλληφθέντες, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν βάναυσα και χωρίς πρόκληση εναντίον των συγκεντρωμένων. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο Νάσος Ηλιόπουλος, Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ και μεταπτυχιακός φοιτητής του Παντείου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του και φέροντας κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Η Σύγκλητος καταδικάζει απερίφραστα το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Εκφράζει την υποστήριξη της προς τα θύματα και ζητά την άμεση δίωξη των υπευθύνων για τον τραυματισμό του Νάσου Ηλιόπουλου και των υπόλοιπων συγκεντρωμένων. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της ώστε να σταματήσει η επανάλειψη τέτοιων γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: