Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κάλπες για τα Συμβούλια Διοίκησης με το ζόρι


Κάλπες πάση θυσία θέλει να στήσει στα πανεπιστήμια η συγκυβέρνηση, ώστε ο νέος χρόνος να βρει τουλάχιστον ένα μέρος των ιδρυμάτων στο «γύψο» των Συμβουλίων Διοίκησης. Καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πιέζει τις εφορευτικές επιτροπές που με πολύ κόπο κατάφερε να διορίσει, να προχωρήσουν στις διαδικασίες ανάδειξης των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, γεγονός που αναγγέλλει νέους θυελλώδεις ανέμους στα πανεπιστήμια. Ήδη ορίστηκαν εκλογές για τις 19 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα των πανεπιστημίων (ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά) καλούν την Α. Διαμαντοπούλου έστω και τώρα να «παγώσει» τις στημένες διαδικασίες απαλλάσσοντας τα πανεπιστήμια από τη νέα σκληρή δοκιμασία που επιφέρουν οι συγκρούσεις. Ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας, τονίζεται σε απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στα πανεπιστήμια, παγώνοντας τις διαδικασίες εκλογής των Συμβουλίων. Επιπλέον, η Σύγκλητος επικύρωσε την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου να προσφύγει στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο επισημαίνοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αναδείξει τα λάθη, τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες του νέου νόμου.

Από την πλευρά τους, οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου θέτουν θέμα νομιμότητας της διαδικασίας, ζητούν από τη διορισμένη επιτροπή στην οποία προεδρεύει καθηγητής που βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια (!) να επικαλεστεί την καθολική αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην προχωρήσει στη διαδικασία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ του ιδρύματος, η όλη διαδικασία συνιστά θεσμική εκτροπή και για τον επιπλέον λόγο ότι οι προθεσμίες που προβλέπονται από τον νόμο έχουν πλέον παρέλθει.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ θέτει τα εξής ερωτήματα: Σε ποιο νόμο ή υπουργική απόφαση βασίζεται πλέον η Οργανωτική Επιτροπή και προχωράει σε «προκήρυξη» εκλογών»; Παράλληλα, στην ανακοίνωση, αμφισβητείται ευθέως η νομιμότητα λήψης της απόφασης για εκλογές: «Υπήρξε φυσική παρουσία όλων των μελών της επιτροπής; Ήταν παρούσα και ψήφισε υπέρ της απόφασης η πλειοψηφία της επιτροπής; Υπάρχει παραίτηση κάποιου μέλους ή μελών; Γιατί δεν υπογράφεται η απόφαση από όλα τα μέλη παρά μόνο από τον πρόεδρο της επιτροπής; Έχει ελεγχθεί αν μπορεί να συμμετέχει και κυρίως να προεδρεύει της επιτροπής καθηγητής που βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια;

Ο Σύλλογος διδασκόντων καλεί τις δημοκρατικά εκλεγμένες πρυτανικές αρχές να κάνουν ό,τι απαιτείται για τη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και του αυτοδιοίκητου.

Και ενώ στα πανεπιστήμια η σύγκρουση με το υπουργείο Παιδείας μπαίνει σε δεύτερη φάση, η ΠΟΣΔΕΠ παρέα με την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και τους ερευνητές, προσέρχεται στο υπουργείο Παιδείας, για να συζητήσει με την Α. Διαμαντοπούλου και τον Κ. Αρβανιτόπουλο τρόπους που θα διευκολύνουν τα ιδρύματα στην εφαρμογή του νόμου.

Η υπουργός παρουσία της ΠΟΣΔΕΠ η οποία δεν αντέδρασε, προειδοποίησε ότι όποιο πανεπιστήμιο δεν προχωρήσει στις εκλογικές διαδικασίες δεν θα χρηματοδοτηθεί και όπως έχει δηλώσει και παλαιότερα, θα συζητηθεί ενδεχόμενη συγχώνευσή του.

Κατά τα άλλα η ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε να ενημερωθεί για τα... ακαδημαϊκά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και τμημάτων.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: