Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!


Αγαπητέ φοιτητή, φοιτήτρια,
Σήμερα ήρθες να δώσεις εξετάσεις που θα σε φέρουν κοντύτερα στην απόκτηση του πτυχίου σου. Αφού ενδιαφέρεσαι να αποφοιτήσεις, ενδιαφέρσου και για το ίδιο το πτυχίο και τις σπουδές σου, ενδιαφέρσου για το πανεπιστήμιό σου.
Από το καλοκαίρι, οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι εναντιωνόμαστε στο νόμο 4009 για την ανώτατη εκπαίδευση. Στο Πάντειο έγιναν μαζικές ΓΣ. Φοιτητών και καταλήψεις. Και οι σύλλογοι των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων εξέφρασαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους σε ένα νόμο έκτρωμα που οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων έχουν χαρακτηρίσει θεσμική εκτροπή και έχουν προσβάλλει ως αντισυνταγματικό.
Δεν θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο έτσι όπως είναι τώρα εκφράζει αυτό που θέλουμε. Ούτε οι σπουδές είναι δωρεάν, ούτε όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Όμως το πανεπιστημιακό κίνημα με τους αγώνες του κατάφερε να διατηρηθεί το άρθρο 16 που κατοχυρώνει την υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια, να μην υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές, και οι καθηγητές να είναι δημόσιοι λειτουργοί, πράγμα που κατοχυρώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Όλα αυτά ο νέος νόμος έρχεται να τα παρακάμψει και να τα καταργήσει με έναν απίστευτα απολυταρχικό τρόπο. Ήδη από τα 6 εκατ. επιχορήγησης το Πάντειο θα πάρει μόνο τα 3 και κάτω από τον εκβιασμό της εφαρμογής του νόμου. Οι ήδη μικρές παροχές στους φοιτητές συρρικνώνονται (βλ. πάσο και συγγράμματα) και είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν τρόποι να πληρώνει κανείς για τις προπτυχιακές σπουδές στο μέλλον. Επίσης με πρωτοφανή τρόπο η Υπουργός έπαψε από τα καθήκοντά τους όλους τους καθηγητές που μετείχαν στη Σύγκλητο της Σχολής Καλών Τεχνών και αναγκάστηκε στη συνέχεια να ανακαλέσει μπροστά στη διάλυση των σπουδών. Το έκανε σαν επίδειξη δύναμης στους καθηγητές όλων των σχολών για να τους τρομοκρατήσει. Αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ταχύτητα διεκπεραίωσης θεμάτων από τις διοικητικές υπηρεσίες με τεράστια έλλειψη προσωπικού, τι να πούμε όταν θα εφαρμοστούν οι εφεδρείες και θα φύγουν και άλλοι;
Σήμερα η κοινωνία μας βάλλεται απίστευτα. Ο καθένας μας το ζει στην οικογένειά του, στον περίγυρό του. Τις τελευταίες μέρες που ο κόσμος βγήκε να διαδηλώσει την οργή του αντιμετώπισε μια βίαιη καταστολή. Τα βίαια αυτά μέτρα λιτότητας που επιθυμούν όσοι υπογράφουν το μνημόνιο δεν μπορούν να επιβληθούν παρά με βία στην κοινωνία. Σε αυτά τα πλαίσια ποια θα είναι η τύχη ένος πανεπιστημίου κοινωνικών και πολιτικών επιστημών; Ήδη μιλούν για συγχωνεύσεις τμημάτων. Όσα δεν έχουν «ανταποδοτική αξία» θα εξαφανισθούν. Τι αξία θα έχει το πτυχίο τους;
Θα παραδώσουμε το Πάντειο στις αχόρταγες δυνάμεις της αγοράς που τα τελευταία 2 χρόνια μνημονιακής πολιτικής ληστεύουν τις ζωές μας σπρώχνοντας την κοινωνία στην εξαθλίωση; Είμαστε και μεις κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο επιτίθενται  βάρβαρα οι εκαστοτε κυβερνήσεις που υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύουν κάθε στοιχείο κοινωνικής πρόνοιας και δημοσίων αγαθών που είχε απομείνει. Δεν θα τους χαρίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα τους αφήσουμε να το διαλύσουν.
Παλεύουμε ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου που φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση, ένα αυταρχικό διδασκαλείο που θα διοικείται από λιγοστούς απόλυτους άρχοντες των σπουδών και των οικονομικών στρατηγικών του. Παλεύουμε καταρχήν ενάντια στην εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πάντειο (14 Μαρτίου 2012) που προβλέπει ο νέος νόμος.
Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι κρίσιμος κόμβος για να εμπεδωθούν πολύ πιο εύκολα οι νέες κατευθύνσεις για τη συρρίκνωση, επιχειρηματοποίηση και αυταρχικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων καθώς τα μισά του μέλη είναι από ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου (όπως και ο πρόεδρός του), πολιτικούς και επιχειρηματίες. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει  χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Κανένα κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας (και κυρίως οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι) δεν θα αντιπροσωπεύεται.  Το Συμβούλιο θα διορίζει τους κοσμήτορες,  που θα έχουν δικαίωμα να καθορίζουν ακόμα και το πρόγραμμα σπουδών, και θα εφαρμόσει το νόμο σε όλες τις πτυχές του. Η περιουσία του πανεπιστημίου και η φοιτητική μέριμνα (σίτιση/στέγαση)  θα μεταφερθεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.Τα τμήματα θα συγχωνευτούν σε σχολές και τα πτυχία θα υποβαθμιστούν σε κατάρτιση χωρίς αντίκρυσμα. Καθώς δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, το Συμβούλιο θα μπορεί ευκολότερα να πάρει αποφάσεις για κατάργηση τμημάτων, για απολύσεις διοικητικού προσωπικού, για επιβολή διδάκτρων που θα μετακυλύουν τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στο φοιτητή και την οικογένειά του όπως ηδη γίνεται και με τα συγγράμματα και το πάσο και άλλων μορφών κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου δεν θα μιλάμε πια για πανεπιστήμιο.
Για αυτό σε καλούμε να ενδιαφερθείς για το πανεπιστήμιο και να παλέψεις για αυτό. Πληροφορήσου, μην μένεις αμέτοχος, μην πιστεύεις ότι μόνο εσύ θα γλιτώσεις από τη λαίλαπα. Πήγαινε στις ΓΣ του συλλόγου σου. Έλα στις συγκεντρώσεις της πρωτοβουλίας φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν πανεπιστημίου για να εκφράσεις την άποψη σου και να ακούσεις και άλλους.

Όλοι μαζί μπορούμε!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011  στις 2.00

            ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: