Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στις 21 Μάρτη θα μας βρουν απέναντί τους!



Με άλλοθι τον κίνδυνο της χρεωκοπίας της χώρας, η συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) μαζί με τους φίλους τους (ΛΑΟΣ, ΕΕ και Τρόικα) μας εκβιάζουν για να περάσουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα που επιβάλλουν κοινωνική ισοπέδωση και εργασιακή σκλαβιά. Καταδικάζουν τον λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Ανεργία που όλο και αυξάνεται, σε εμάς τους νέους ξεπέρασε πια το 50%, δουλειές που μοιάζουν εθελοντισμός, ανύπαρκτα ωράρια και παροχές, με έναν μισθό των 500?. Το κοινωνικό κράτος φαντάζει πολυτέλεια.
Η άγρια επίθεση στην παιδεία μόνο εντύπωση δεν μας κάνει. Δεν τους χρειάζεται μια γενιά σκεπτόμενη, τους βγήκαμε πολλοί. Δεν τους χρειάζεται μια γενιά που ξέρει και διεκδικεί τα δικαιώματά της, που απαιτεί μια αξιοπρεπή διαβίωση, που παλεύει για το μέλλον της. Μια συνεχής κατάρτιση αρκεί για να είμαστε αποτελεσματικοί και ευέλικτοι, εργάτες πολυτελείας.

Αρνούμαστε το μέλλον που σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Ο νέος νόμος 4009 είναι ό,τι αντιδραστικότερο έχει περάσει από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει και στις σχολές μας.
Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με τους  εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες στα Συμβούλια Διοίκησης, την χρηματοδότηση που όλο και μας κόβουν και ποιος θα την αναπληρώσει άραγε; Κατευθυνόμενη έρευνα, όπου τους χρειάζεται για την αγορά τους. Πόσο χρήσιμες τους είναι οι πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες; Συγχώνευση και ίσως και οριστικό κλείσιμο Πανεπιστημίων  (ναι, και το Πάντειο). Μια αντίληψη του Πανεπιστημίου ως τεχνοκρατικά εκπαιδευτικό κέντρο, που καταλήγει να δίνει βεβαιώσεις καταλληλότητας για εργασία.

Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι κρίσιμος κόμβος για να εμπεδωθούν πολύ πιο εύκολα οι νέες κατευθύνσεις για τη συρρίκνωση, επιχειρηματοποίηση και αυταρχικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων καθώς τα μισά του μέλη είναι από ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου (όπως και ο πρόεδρός του), πολιτικούς και επιχειρηματίες. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά. Κανένα κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας (και κυρίως οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι) δεν θα αντιπροσωπεύεται. Το Συμβούλιο θα διορίζει τους κοσμήτορες, με δικαίωμα να καθορίζουν ακόμα και το πρόγραμμα σπουδών και θα εφαρμόσει το νόμο σε όλες τις πτυχές του. Η περιουσία του πανεπιστημίου και η φοιτητική μέριμνα (σίτιση/στέγαση) θα μεταφερθεί σε Ανώνυμη Εταιρεία. Τα τμήματα θα συγχωνευτούν σε σχολές και οι σπουδές θα υποβαθμιστούν σε κατάρτιση χωρίς αντίκρισμα. Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια θα συλλέγει πιστωτικές μονάδες ανάλογα με τα μαθήματα που επιλέγει κι όσα βέβαια ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, θα πριμοδοτούνται με περισσότερες μονάδες. Το σύνολο αυτό θα αποτελεί τον ατομικό φάκελο προσόντων με τον οποίο καλούμαστε να διαπραγματευτούμε ατομικά πλέον με τον εργοδότη τις συμβάσεις εργασίας.
Καταργώντας επομένως το ενιαίο πτυχίο και κατακερματίζοντας το γνωστικό μας αντικείμενο, καταργείται και η δυνατότητα συλλογικών συμβάσεων.  Μας θέλουν μόνους και φοβισμένους.

Καθώς δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, το Συμβούλιο θα μπορεί ευκολότερα να πάρει αποφάσεις για κατάργηση τμημάτων, για απολύσεις διοικητικού προσωπικού, για επιβολή διδάκτρων που θα μετακυλύουν τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στο φοιτητή και την οικογένειά του, όπως ήδη γίνεται και με τα συγγράμματα και το πάσο και άλλων μορφών κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα συγγράμματα, οι φάκελοι σημειώσεων που δίνονταν μέχρι πέρυσι δωρεάν, και το πάσο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου δεν θα μιλάμε πια για πανεπιστήμιο.

Θα παραδώσουμε το Πάντειο στις αχόρταγες δυνάμεις της αγοράς που τα τελευταία 2 χρόνια μνημονιακής πολιτικής ληστεύουν τις ζωές μας σπρώχνοντας την κοινωνία στην εξαθλίωση; Είμαστε και ‘μεις κομμάτι της κοινωνίας, στη οποία επιτίθενται βάρβαρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαλύουν κάθε στοιχείο κοινωνικής πρόνοιας και δημοσίων αγαθών που είχε απομείνει. Δεν θα τους χαρίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα τους αφήσουμε να το διαλύσουν.

Να διασφαλίσουμε ότι κανένα συμβούλιο δε θα έρθει να συρρικνώσει το διοικητικό και καθηγητικό προσωπικό και να απολύσει τους εργαζόμενους του ιδρύματος, κανένας φοιτητής δεν θα πληρώσει για τους φακέλους και τα βιβλία του, κανένας δεν θα διωχθεί από τις εστίες, κανένας δεν θα βρεθεί αύριο χωρίς τμήμα και πτυχίο, κανένας δεν θα ζήσει άνεργος και ανασφάλιστος.
Δεν θα υποταχθούμε στην προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής  του αγώνα μας, όπως φάνηκε από το μπλοκάρισμα των εκλογών στο ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Πάτρας μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις, τις διαδοχικές αναβολές σε πλήθος άλλων ιδρυμάτων και τις εκλογές με την παρουσία εισαγγελέα και αστυνομίας στο ΤΕΙ Λαμίας, όπου έγιναν και 4 προσαγωγές.
Στο Πάντειο, οι εκλογές είχαν οριστεί για τις 14 Μαρτίου και αναβλήθηκαν μετά από απόφαση της οργανωτικής επιτροπής λόγω πληροφοριών που δέχτηκαν όπως υποστηρίζουν για ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων με σκοπό την παρεμπόδιση των εκλογών της 14ης Μαρτίου. Κάλεσε, μάλιστα, τις πρυτανικές αρχές να λάβουν «όλα τα δέοντα και νόμιμα μέτρα» για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, πράγμα που σημαίνει πιθανώς την παρέμβαση εισαγγελέα ή αστυνομίας. Δεν μας τρομοκρατούν!

Απαιτούμε την ματαίωση των εκλογών της 21ης Μαρτίου και καλούμε όλα τα μέλη της Παντειακής Κοινότητας, φοιτητές, καθηγητές εργαζόμενους και τους συλλόγους τους, να συνδράμουν ώστε οι εκλογές στο Πάντειο να μην γίνουν, συμμετέχοντας σε παρασταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21/3 στις 9:00 στο Παντειο. 

Καταγγέλλουμε την στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή της στο νόμο ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει με πλήρως αντιδημοκρατικό τρόπο και εκμεταλλευόμενη την αυτοδυναμία της, την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.

Στις 21 Μάρτη θα μας βρουν απέναντί  τους!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: