Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Έδωσες.Πέρασες.ΓΡΑΨΟΥ ΜΟΝΟΣ/-Η ΣΟΥ!!!


Έδωσες. Πέρασες. ΓΡΑΨΟΥ!                                                                                                                                                                                        Μην υποτιμάς την νοημοσύνη σου,                                                                                                                                                         Είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Καν’ το μόνος-η σου!

Ο δρόμος της ελληνικής εκπαίδευσης σε οδηγεί, επιτέλους, στο πανεπιστήμιο. Μετά από χρόνια φροντιστηρίων, ατελείωτες ώρες διαβάσματος και το μαραθώνιο των πανελληνίων έφτασες και εσύ να περάσεις σε μια σχολή. Καλώς όρισες λοιπόν! Το ξέρουμε ότι στη γωνία σε περιμένει η ΔΑΠ είναι έτοιμη να σε «βοηθήσει» να γραφτείς, να σου πουλήσει φιλίες, ποτά, σημειώσεις για να της δώσεις τον πολυπόθητο ανθό της ψήφου σου. Μην τους κάνεις το χατίρι! Η γραμματεία έχει προσωπικό και λειτουργεί και δε χρειάζεται κανέναν να υποκαθιστά τη δουλειά της.

Αυτό που δε θα σου πει σίγουρα η ΔΑΠ είναι πως το πανεπιστήμιο που μπαίνεις, όπως και όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δέχεται εδώ και δύο χρόνια μια σκληρή επίθεση που εναρμονίζεται με τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και, φυσικά, του κομματικού της φορέα, της Νέας Δημοκρατίας.
Η επίθεση αυτή ξεκίνησε με το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, και σήκωσε κύμα κινητοποιήσεων βρίσκοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιστέκεται σύσσωμη και να ζητά την κατάργησή του. Ο νόμος αυτός, που επανέρχεται φέτος με ασήμαντες προσχηματικές αλλαγές, στοχεύει στην υποβάθμιση των πτυχίων και στην κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών, περικοπές σε σίτιση-στέγαση, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και πιθανή επιβολή διδάκτρων, ακόμα και στις προπτυχιακές σπουδές.

Αυτή η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι κομμάτι της συνολικότερης καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων που «επιβάλει» μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις, ισοπέδωση της υγείας, ανεργία και επισφάλεια. Ας θυμηθούμε ότι μόνο λίγους μήνες πριν, μαζί με το κούρεμα του χρέους, το περίφημο PSI, κουρεύτηκαν και τα ομόλογα των αποθεματικών ταμείων των πανεπιστημίων. Ενώ, οι τραπεζίτες κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ από αυτό το κούρεμα, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχασαν 120 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν σε καταθέσεις για τις λειτουργικές τους ανάγκες, με κίνδυνο από την κατάργηση της σίτισης και της στέγασης μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας τους!

Σαν να μη φτάνει αυτό η βιαιότητα αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Από τη μεριά του κράτους και των κυβερνήσεων βιώνουμε έναν φοβερό αυταρχισμό με περιστολή των δικαιωμάτων και άκρατη καταστολή, ενώ παράλληλα, παρατηρούμε το σταδιακό εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της άκρας δεξιάς, τα οποία μας πλασάρονται σαν τη λύση για να βγούμε από την κρίση. Για εμάς η λύση βρίσκεται στη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αντίσταση απέναντι σε όσους υποθηκεύουν το μέλλον μας.

Λίγα λόγια για εμάς.
Η Αριστερή Ενότητα Παντείου είναι μία αριστερή συλλογικότητα φοιτητών που συμμετέχει στην πανελλαδική δικτύωση της ΑΡΕΝ. Λειτουργεί δημοκρατικά, ισότιμα και χωρίς ιεραρχίες, συσπειρώνοντας οργανωμένο και ανένταχτο κόσμο με όρους συμμετοχικότητας και αλληλεγγύης τόσο στο χώρο του πανεπιστημίου όσο και συνδεόμενη με την κοινωνία και τους αγώνες της.                                                                                                                                                                  


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει,                                                             
όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.
Μπ. Μπρεχτ                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: