Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

"ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΝΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ.ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ.ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ Ε;"


Κείμενο της Αριστερής Ενότητας Παντείου για την 6η Δεκέμβρη

    «Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο στόχος. Το νου σου ε;» 
Τέσσερα χρόνια πριν, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από σφαίρα αστυνομικού. Το γεγονός αυτό υπήρξε το εφαλτήριο ενός κοινωνικού ξεσηκωμού. Για περίπου έναν μήνα, μια ολόκληρη γενιά βρισκόταν στους δρόμους και εξέφραζε την έντονη οργή της.
Κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη ο θυμός για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή ενώθηκε με την οργή για την άγρια απόπειρα δολοφονίας της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα αλλά και με την Παλαιστινιακή Ιντιφάντα. Κατά αυτό τον τρόπο η εξέγερση παίρνει κι έναν εργατικό και διεθνιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα καταλαμβάνονται δημόσια κτήρια μέσα από τα οποία οργανώνεται ο αγώνας σε ξεχωριστά πεδία.

Σήμερα, ζώντας σε ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης, η καταστολή οξύνεται και οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατώνται ολοένα και περισσότερο:

Η όποια προσπάθεια αντίστασης και διαμαρτυρίας αντιμετωπίζεται με δακρυγόνα, προσαγωγές, συλλήψεις, έως και με μηχάνημα ρήψης νερού (Αίαντας). Τεράστιος αριθμός αστυνομικών φρουρεί τους δρόμους της Αθήνας σε κάθε διαδήλωση ή απεργία, αμέτρητοι αστυνομικοί με πολιτικά κρύβονται σε κάθε γωνιά, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή χουντικού διατάγματος που απαγορεύει τις συναθροίσεις στους δρόμους του κέντρου! Ακόμη, τρομεροί βασανισμοί με κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς μέχρι και χρήση ηλεκτρονικού όπλου τέιζερ(!) που προκαλεί ηλεκτροσόκ έχουν βγει στην επιφάνεια μετά από ρεπορτάζ της “Guardian”. Η δημοσιογραφία φιμώνεται με λογοκρισία, συλλήψεις και απολύσεις σε περιπτώσεις δημοσιογράφων που φανερώνουν ειδήσεις που ξεμπροστιάζουν το νεοφιλελεύθερο μπλοκ εξουσίας ή όταν η άποψή τους δεν είναι αρεστή σε αυτούς!

Μία ακόμη όψη της καταστολής είναι η στοχοποίηση αδύναμων ομάδων που αποτελούν τους «αποδιοπομπαίους τράγους» οι οποίοι ρίχνονται στα χέρια της κοινωνίας για να αποδοθεί ‘δικαιοσύνη’. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μετανάστες που «ευθύνονται για όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα», οι οροθετικές πόρνες που «μολύνουν με aids τις ελληνικές οικογένειες», συλληφθέντες αγωνιστές (με κατασκευασμένα κατηγορητήρια) κλπ. Η δημοσιοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων και η διαπόμπευσή τους καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα Πανεπιστήμια η κατάργηση του ασύλου σε συνδιασμό με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των νέων. Το άσυλο ανήκει σε ολόκληρο τον λαό αφού είναι αυτό που μπορεί να φιλοξενήσει κοινωνικά κινήματα και αντιστάσεις. Η εισβολή της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και η σύλληψη συναγωνιστών και συναγωνιστριών όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ δείχνει τις διαθέσεις της κυβέρνησης η οποία είναι διατεθειμένη να κάνει το οτιδήποτε προκειμένου να καταπνίξει κάθε αντίσταση στα πανεπιστήμια και να εφαρμόσει ανενόχλητη τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές της όπως έρχονται να εφαρμοστούν με τον Νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου.

Η μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών είναι μια μάχη που δεν μπορεί να τη δώσει ο καθένας ξεχωριστά. Με όπλο μας την αλληλεγγύη θα πρέπει να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε ξανά όλα όσα μας στέρησαν και όσα μας ανήκουν!

Όλοι και όλες στην αντικατασταλτική πορεία
μνήμης της 6ης Δεκέμβρη στις 17:00 στα Προπύλαια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: