Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Για τις απολύσεις διοικητικών, το κούρεμα του αποθεματικού ταμείου και το σχέδιο «Αθηνά»


Χθες το απόγευμα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφάσισε την απόλυση 12 από τους 14 διοικητικούς του Παντείου, που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο έχει μπει στο στόχαστρο. Η απόφαση αυτή έρχεται να επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα υποστελέχωσης του διοικητικού προσωπικού το οποίο ήδη με δυσκολία μπορούσε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες των φοιτητών και στην ορθή  λειτουργία του πανεπιστημίου. Κάτι τέτοιο ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό στις δυνάμεις εκείνες που πατώντας σε υπαρκτά κενά καλλιεργούν πελατειακές σχέσεις.
Μπροστά στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης της συγκυβέρνησης Σαμαρά, το σύνολο της πανεπιστημιακής  κοινότητας οφείλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στον αγώνα των διοικητικών.
Παράλληλα, η επιχειρούμενη απαξίωση του δημόσιου  χαρακτήρα του πανεπιστημίου κλιμακώνεται μέσω του περαιτέρω κουρέματος στα αποθεματικά του Παντείου για οφειλές κατά 1,5 εκατ. ευρώ. Οι πολιτικές αυτές αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την παράλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, με επιβολή διδάκτρων, κατάργηση των  δωρεάν συγγραμμάτων, υποβάθμιση πτυχίων, που στο τέλος δε χωράει κανείς.
Επίσης είναι  σημαντικό για μας τους φοιτητές να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας για την αναμόρφωση της  πανεπιστημιακής  εκπαίδευσης  στην Ελλάδα. Το σχέδιο  «Αθηνά»  προβλέπει  συγχωνεύσεις τιμημάτων και σχολών. Συγκεκριμένα στο Πάντειο τα 9 τμήματα θα συγχωνευτούν σε 4,  χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια , στο όνομα του  εξορθολογισμού  των δαπανών.
Τα αιτήματα μας πρέπει να ενσωματωθούν στις γενικότερες διεκδικήσεις και τον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια αποδόμησης του κοινωνικού ιστού από την κυβέρνηση του Μνημονίου.  Στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές , αντιπαραβάλλουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράταξη με όλα τα πληττόμενα στρώματα. Χρέος μας να σταθούμε δυναμικά απέναντι σε κάθε επίθεση εις βάρος του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας  γενικότερα.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: