Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 21-22 ΜΑΡΤΗ, ΑΣΟΕΕ

Το πανελλαδικό διήμερο της Αριστερής Ενότητας διεξάγεται σε μια ιστορική συγκυρία για τη χώρα και την Αριστερά . Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη δύναμη, με ισχυρή λαϊκή εντολή, απέρριψε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό ο οποίος τα τελευταία χρόνια στηρίχτηκε στα μνημόνια, δηλαδή στην υποβάθμιση της παιδείας , της υγείας , της εργασίας , των ζωών μας. Συγκεκριμένα ,ο ρόλος και η λειτουργία του πανεπιστημίου υπέστη γερό πλήγμα από τις μνημονιακές πολιτικές. Η κυριαρχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας απέκλεισε πολλούς φοιτητές από την πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η σίτιση και η στέγαση . Ακόμη , οι διαγραφές φοιτητών , η αξιολόγηση των ιδρυμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς , η διάσπαση του κύκλου σπουδών σε δύο μέρη , είναι κάποιες από τις '' μεταρρυθμίσεις'' που ολοκληρώνουν το προφίλ του πιο ταξικού πανεπιστημίου της μεταπολίτευσης.

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις ότι θα δικαιώσει τα αιτήματα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να φέρει το φοιτητικό κίνημα, το οποίο είχε μάθει να συγκροτείται αμυντικά, σε θέση αμηχανίας αλλ' αντιθέτως να απελευθερώσει μια νέα δημιουργική δυναμική. Τα αιτήματα του προηγούμενου διαστήματος πρέπει όχι μόνο να εξακολουθήσουν να τίθενται αλλά και να αναβαθμιστούν ώστε να στοχεύουν στο καθολικό: σε μια παιδεία δηλαδή που θα είναι εξολοκλήρου και ουσιαστικά δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες!

Εμείς ως Αριστερή Ενότητα καλούμε όλους τους φοιτητές να κινητοποιηθούν και να οργανωθούν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες στον κοινωνικό τους χώρο, βάζοντας το δικό τους στίγμα και παίρνοντας τους φοιτητικούς συλλόγους στα χέρια τους. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε πρώτα εμείς μέσα από τις πράξεις μας στις ανάγκες μας ανοίγοντας παράλληλα έναν ευρύ διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα συνολικά, ξεπερνώντας τη λογική της ανάθεσης και προτάσσοντας το πανεπιστήμιο των ονείρων μας. Οι συνθήκες μεταβάλλονται και αυτό επιτάσσει και τη δική μας μεταβολή. Το φοιτητικό κίνημα, αυτό που θα παλέψουμε μέσω των δημοκρατικών μας διαδικασιών να στηθεί ξανά στα πόδια του, οφείλει να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα.  Οι ίδιοι οι σύλλογοι να πρωταγωνιστήσουν στην νέα πραγματικότητα και να πρωταγωνιστήσουν στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας όχι με γνώμονα το κέρδος αλλά με γνώμονα τις ανάγκες του κόσμου και της κοινωνίας.

Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση δεν επιτίθεται στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και στο δημοκρατικό πανεπιστήμιο είναι η ευκαιρία να θέσουμε θετικά και οραματικά προτάγματα για το πανεπιστήμιο. Οι συλλογικοί αγώνες πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει όμως να συνεχίσουν γιατί ήρθε η ώρα τους να δημιουργήσουν, να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.


Θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε από σήμερα την οικοδόμηση του πανεπιστημίου των αναγκών μας. Και σε αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω.

οι εργασίες του πανελλαδικού διημέρου εδώ

το κείμενο εισήγησης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: