Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΠΕ

Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεών μας για την κατάληψη υπό την οποία τελεί η Νομική από την Παρασκευή, και μετά τις τελευταίες εξελίξεις (σκλήρυνση της στάσης των ατόμων που συμμετέχουν στην κατάληψη με απειλές, τραμπουκισμούς, βανδαλισμό των κτιρίων του περίγυρου της σχολής, παραβίαση γραφείων εντός του κτιρίου και κάψιμο βιβλίων) που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εκ μέρους του εισαγγελέα και την κατάθεση μήνυσης εκ μέρους του πρύτανη διακρίνεται πλέον ξεκάθαρα το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης στο κτίριο.
Ύστερα από μια περίοδο αναβαθμισμένης καταστολής εκ μέρους των προηγούμενων πρυτανικών αρχών απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, μέσω της οποίας επιδιώχθηκε η εφαρμογή του δόγματος “ησυχία-τάξη-ασφάλεια” εντός του πανεπιστημίου, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει ρήξη με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης του προηγούμενου διαστήματος μέσω της απομάκρυνσης της αστυνομικής καταστολής από το χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου και την ταυτόχρονη κατάργηση του ν. Διαμαντοπούλου που απέκδυε το πανεπιστήμιο από το χαρακτήρα του ως άσυλο κοινωνικών αγώνων.
Η παρούσα κατάληψη, ωστόσο, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτή αλλά προτάσσοντας μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το άσυλο , που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κινηματική, στην πραγματικότητα υπονομεύει την προσπάθεια που γίνεται για ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς και για αποκατάσταση του ασύλου. Παράλληλα υπονομεύει την ίδια την σημασία των προτασσόμενων αιτημάτων πετυχαίνοντας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο: την περιχαράκωση του κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων που μέσω τέτοιων πρακτικών αδυνατεί να καταστεί ηγεμονικό στην κοινωνία.
Ως σχήματα της Αριστερής Ενότητας θεωρούμε πως η περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου ανήκει στην ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως στους φοιτητικούς συλλόγους, των οποίων οι διαδικασίες είναι πάντοτε ανοιχτές προς την κοινωνία και τα αιτήματά της αρκεί να γίνονται σεβαστά τα δημοκρατικά κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος και οι αποφάσεις για τα μέσα πάλης να λαμβάνονται επίσης μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει αλλά, αντίθετα, η κατάληψη επιβάλλεται αυθαίρετα, ακολουθώντας λογικές απομονωτισμού και περιχαράκωσης.
Ως πολιτική δύναμη που παρεμβαίνει στους φοιτητικούς συλλόγους τασσόμαστε ενάντια σε πρακτικές που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν την υπονόμευση του ασύλου και αφενός εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση, αφετέρου καλούμε στον τερματισμό της εν λόγω κατάληψης, η οποία με τους όρους που γίνεται αντιτάσσεται πλήρως στον χειραφετητικό χαρακτήρα που θέλουμε να έχει το πανεπιστήμιο ως πραγματικά ελεύθερος κοινωνικός χώρος.
Το άσυλο είναι υπόθεση όλων μας! Όλοι και όλες στη Νομική, στις 10πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: